Emotivna sjećanja i hrabri planovi glazbene scene na Banovini

03.02.2021.

06:37

Autor: Putovi hrvatske glazbe/HRT

Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku

Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku

Foto: Edina Zuko / PIXSELL

Mjesec dana nakon razornoga potresa koji je zadesio Petrinju, Sisak, Glinu i okolna mjesta, ekipa naše radijske emisije Putovi hrvatske glazbe usmjerila je pozornost na glazbeni život tih gradova. 

U reportaži, koju je za ciklus Putovi hrvatske glazbe urednice Ive Lovrec Štefanović snimila Ana Jazbec, doznali smo više o glazbenoj školi, udrugama, festivalima i koncertima koji drže glazbeni život toga kraja. Emisiju poslušajte u Slušaonici Hrvatskoga radija i na usluzi HRTi.

Emotivna sjećanja, ali i hrabri planovi otvorila su se u razgovorima s ravnateljem Glazbene škole Frana Lhotke u Sisku Tomislavom Ivšićem, mezzosopranisticom Tihanom Herceg Ivšić koja je i predsjednica udruge "Siscia Vox Mundi", orguljašem i velečasnim sisačke crkve Svetog Kvirina Robertom Jakicom, čestim suradnikom spomenute udruge i domaćinom mnogih koncerata.


O zanimljivim glazbenim festivalima koji povezuju upravo nastradalo područje ("Ars Organi Sisciae", "Zrin festival" i "Festival drvenih kapela") razgovarali smo s muzikologinjom i producenticom Valentinom Badanjak Pintarić, a ugostili smo i mlade glazbenike - sisačkog tamburaša Frana Brlekovića, sada studenta na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji koji otkriva svoje gravitacije i u jazz glazbi, te pijanista Karla Ivančića ujedno producenta Pijanističkog memorijala "Ranko Filjak".


O nastupu na memorijalu koji nosi ime njezina oca dojmove nam je podijelila pijanistica Martina Filjak, a glazbom ćemo odati počast velikom skladatelju i pedagogu Natku Devčiću (1914-1997) koji je rođen u Glini, te skladatelju Miroslavu Miletiću (1925-2018) koji je u rodnome Sisku imao i svoj festival "Dani glazbe Miroslava Miletića".


Foto-reportažu Ane Jazbec prenosimo s Facebook stranice emisije Putovi hrvatske glazbe:


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!