Obitelj Vuger proizvodi više energije nego što trebaju, i to potpuno besplatno

08.02.2022.

07:00

Autor: Dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Energetski neovisan

Energetski neovisan

Foto: HTV / HRT

Postići energetsku neovisnost san je mnogih. Ostvarila je to obitelj Vuger pokraj Sesveta - uz fotonaponsku mrežu, dizalicu topline i vjetrenjaču, imaju i malo bioplinsko postrojenje. Proizvode više energije nego što njihova tročlana obitelj može potrošiti, i to potpuno besplatno.

Uz mnogo truda i znanja, ali i, kako Ivan Vuger kaže - vjeru u majčicu prirodu, postigli su gotovo potpunu energetsku neovisnost. 

- Praktički sad imamo besplatno grijanje naše kuće od 300 kvadratnih metara površine i svu električnu energiju tijekom ljetnog perioda proizvedemo sami, zimi trebamo malo HEP, kaže Ivan Vuger iz Vuger Sela. 

Na ovaj potez prije 11 godina potaknuli su ih previsoki računi. Ovo je njihovo malo bioplinsko postrojenje - ideja je, kaže, iz nekadašnjeg časopisa "Sam svoj majstor."

- Bioplin se može proizvoditi od svake vrste biomase,  konkretno kod nas to je kukuruzna silaža, kravlja balega i zelena masa - trava i otpaci s vrta, dodaje. 

Proizvod je plin metan koji se poslije pretvara u električnu energiju. Tajna grijanja kuće krije se u dvorištu ispod njihovih nogu - u zemlju su ukopali 70 metara plastičnih cijevi na 2 metra dubine - geotermalnu energiju iz tla dobivaju uz pomoć dizalica topline.

- Evo, znači temperatura polaznog voda za ovu etažu je 30 stupnjeva, povratnog isto tako, znači potrošnja topline je minimalna, dodaje Vuger.

- Naše ulaganje u fotonaponski sustav se isplatio već za nekakvih 4-5 godina, isto tako geotermalno grijanje isto oko 5 godina, nakon toga imamo besplatno grijanje i besplatnu struju. 

Godišnje proizvedu oko 4000 kilovat sati električne energije, a višegodišnje ulaganje oko 250 tisuća kuna odavno se isplatilo - Vugerovi kažu, tu nije kraj njihovu promišljanju o zelenoj ekonomiji.    


- Naš ideal iliti cilj je proizvoditi čisti vodik i koristiti gorive članke koji će izravno vodik pretvarati u struju, e to je zanimljivo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!