Eno-gastro užitak u srcu Slavonije: Održan festival "Vino u Tvrđavi"

24.08.2025.

10:34

Autor: Višnja Ružojčić/L.P./Vijesti/HRT

Vikend u Slavonskom Brodu protekao je u znaku eno-gastro festivala Vino u Tvrđavi. Na sinoćnju završnicu stigli su vinari i proizvođači delicija iz različitih dijelova kontinentalne Hrvatske. U jedinstvenom ambijentu brodske barokne utvrde kušala su se odlična vina i domaća hrana, a sve radi turističke promocije neiskorištenih potencijala brodske Posavine.


Treće izdanje Festivala Vino u Tvrđavi potvrdilo je da spoj baštine i bogate eno-gastro ponude ima svoje poklonike. I među posjetiteljima i među izlagačima.


- Jako je bitno pojaviti se jer jako puno ljudi nije upućeno ni što je sibirska borovnica, a kamoli da postoje i neki proizvodi od sibirske borovnice, rekla je Susanna Ćurić, OPG Ćurić, Slavonski Brod.


OPG iz Antunovca stigao je s domaćim rakijama.


- Došli smo na poziv TZ-a, prvi smo puta, prostor je fenomenalan, ekipa je top, tako da vidjet ćemo, dodaj Igor Ivičić, proizvođač voća i rakija iz Antunovca.


Domaći vinari festival su odmah prigrlili.


- Meni je drago da se ovo održava. Prve dvije godine je stvarno bilo prekrasno, kaže Đurđica Jurković, vinarka iz Brodskog Stupnika.


- Stvarno mislim da Brod ima jako veliki potencijal što se tiče i vina i vinskih priča i cijelog enološkog dijela, a ambijent je poseban u Hrvatskoj, naglašava Matija Faltar, vinar iz Iloka.

Posebna suradnja TZ-a Baranje i Jatrebaskog


A priča oživljava tradiciju čuvanja vina u podrumima brodske barokne Tvrđave, spomenika nulte kategorije.


- Tvrđava Brod je iz vremena Austrougarske. U to vrijeme je brodsko vinarstvo bilo izuzetno razvijeno, ali su imali problem s lošim podrumima. Onda je Udruga brodskih vinara preko ljeta iznajmljivala ove katakombe ili kurtine i tu je držala vino i zato smo odlučili da vratimo vino u TB, barem simbolično, priča Milan Stanić, vinar i predsjednik Turističkog klastera Slavonska košarica.


- Osnovni cilj što se tiče TZ-a je da na turističkim tržištima bolje pozicionira istočni dio Tvrđave, istočna kurtina. Baš je ciljano u tom rustikalnom ambijentu tvrđavskih kazamata iz 18. stoljeća, organizirao ovu manifestaciju. Riječ je o eno-gastro manifestaciji, sastavnici našeg akcijskog plana, pojašnjava Biljana Lončarić, direktorica TZ Slavonski Brod - Posavina.


Ove je godine posebna suradnja ostvarena s turističkim zajednicama iz Baranje i Jastrebarskog.


- Suradnja među TZ-ima na kontinentu uvijek su dobrodošle i svakako može pridonijeti razvoju i zajedničkom umrežavanju kako naših vinara, tako i ovdašnjih, govor Petra Masnec, direktorica TZ Jastrebarsko.


Na radost posjetitelja... I dok su neki opušteno uživali u dragocjenim kapljicama...


- Jedna od najljepših manifestacija u gradu, treći puta sam tu, uvijek bude nezaboravno, kaže Ivan Martić, Slavonski Brod.


Neki su usput i učili....


- Imat ćemo radionicu i jedva čekam da krenemo, nastavlja Maja Jagodić, Slavonski Brod.


- Da se okupimo, slikamo, pijemo vino, uživamo, stvaramo... Svašta bi se tu još moglo dodati da se ovdje događa, zaključuje Josipa Žarković, voditeljica radionice.


Na staroj - nova se tradicija rađa se u srcu Slavonije. Turistički biser - Tvrđava Brod - krije još mnogo iznenađenja i čeka goste da ih otkriju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!