Ervenik - u 21. stoljeću bez vodovoda, ovise o dostavi vode

11.07.2022.

07:01

Autor: Borka Juras Slamić/Dnevnik/HRT

Ervenik - u 21. stoljeću bez vodovoda

Ervenik - u 21. stoljeću bez vodovoda

Foto: Dnevnik / HRT

Za nesnosnih vrućina, kakve nas sve češće pogađaju, mnogi spas pod tušem traže i više puta na dan. No, zamislite da i na +35 morate paziti na svaku kap vode. Tako i u 21. stoljeću živi 800 mještana općine Ervenik u zaleđu Knina. Vodovoda još nemaju i ovise o dostavi vode. No, siromašna općina nema novca ni za kupnju cisterne...

Kapacitet joj je 7 kubnih metara i život znači stanovnicima Ervenika. Vozi je vatrogasac Sandro.

- Požari su prioritet i tu imamo lagani pritisak, objašnjava Sandro Kanazir, zapovjednik DVD-a Ervenik.

Pokrivaju 200 četvornih kilometara. Svaki dan sate provode u dostavi. No kroz ovo crijevo teče blago.

- Ovo nam je važnije nego kruh, bez vode ne možemo i da nam ovako ne dovezu, ne znam da li bi mogli angažirati neku cisternu privatnu da nam dovezu, rekla je Ljubica Vujanić.

7 kubnih metara stoji sto kuna. Svi ostali troškovi teret su općine.

- Ono što je danas većini civilizacijski doseg, nama je privilegija, mi se 24 sata dnevno 365 dana u godini baviti dostavom tekuće pitke vode, rekao je Predrag Burza, načelnik općine Ervenik.

Na koju strogo paze...

- Uvijek se pazi na vodu, nije da se troši, imamo vrtove, ali ne zalijevamo ih, čekamo kiša da padne, rekao je Ljubomir Markuš iz Pađana.

No klimatske promjene vidljive su i ovdje - kiše nije bilo mjesecima. Korito Zrmanje obično presuši početkom kolovoza, no ove godine vode nema još od lipnja, a kada prirodni izvor vode mještanima presuši - pritisak na DVD-ovce još je veći.

Voda iz vodovoda san je posebice malobrojnih mladih ljudi, no problem je u novcu, jer općina za vodovod nema. Upiru pogled u državu te pozivaju: Mjere za ruralne krajeve moraju biti brže i snažnije! U protivnom, u sljedećim desetljećima ostat će nam samo prazan prostor!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!