Ervina Sulejmanova, naša primabalerina Tatarka

05.06.2021.

07:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.L./HRT

Ervina Sulejmanova

Ervina Sulejmanova

Foto: HTV / HRT

Ervina Sulejmanova porijeklom je Krimska Tatarka koja Hrvatskoj živi već godinama – devedesetih je godina došla prvo u Split, a sada već dugi niz godina živi i radi u Zagrebu kao primabalerina u zagrebačkom HNK.

Iako danas živi ispunjen život u Hrvatskoj, djetinjstvo joj je izgledalo potpuno drugačije. Kao dijete prognanika iz Krimskog Tatara koji su prisilno poslani u Uzbekistan, tamo je rođena i odrasla. Za svoje djetinjstvo kaže kako je bilo super, ali i kako se sva djeca u Uzbekistanu nakon treće godine školovanja šalju brati pamuk.

- Moj tata je vozio bager i gledao je u kojim uvjetima djeca žive i kako to beru – dva mjeseca su brali taj pamuk i nisu išli u školu. On je rekao: 'Moje dijete neće to raditi'. Baletna akademija u Uzbekistanu zapravo je bila jedina baletna škola koja nije slala svoju djecu na branje pamuka. Ja sam samo jedan dan bila na branju pamuka, ali čisto zato da vidim kako to raste i kako se bere, priča Ervina, koja se prije početka baletnog školovanja bavila sportskom gimnastikom.


ilustracija

ilustracija

Foto: HTV / HRT

Ističe kako je sretna što su ju roditelji upisali na gimnastiku, i kako bi svi roditelji trebali poticati svoju djecu da se od djetinjstva bave sportom. 

- Ja sam u školi bila olimpijska rezerva, treninzi su bili dva puta dnevno – ti si kao malo dijete već pripremljen na tu 'šprancu'. Kad sam došla u baletnu školu, to je bila jako dugačka audicija – moraš proći tri kruga da te uopće prime u školu. Nije mi bilo toliko teško, koliko je to bio sport, kaže Ervina. Nakon školovanja u internatu, Ervina se uspjela zaposliti u Boljšoj Teatru – to je bio veliki uspjeh.

- U baletu težiš tome da budeš najbolji, i tata mi je usadio to da moram uvijek biti najbolja – tako sam i razmišljala i prema tome sam išla. Vjerojatno me i sport potaknuo na to, trudila sam se, i uzeli su nas tri cure, priča Ervina, i dodaje kako je u Boljšoj Teatru upoznala i svog supruga, također baletana koji je nakon nekog vremena dobio premještaj u Beograd kao baletni pedagog.

Dvije su godine živjeli na relaciji Moskva-Beograd i onda je on 1991. na proslavi Nove godine rekao: 'Ne ideš više tamo, ostaješ tu'. No, kako je konkurencija u tamošnjem kazalištu bila velika i počeo je rat, odlučili su otići u Split. Kad su ugledali more, sjeća se Ervina - "bilo je divno.

Ervina Sulejmanova

Ervina Sulejmanova

Foto: HTV / HRT

U tom periodu u Sovjetskom Savezu vladala je velika neimaština – Ervina kaže kako je bilo strašno živjeti tamo. Strašnije nego doći u Hrvatsku u kojoj je buktio rat. U dvije i pol godine života u Splitu dobila je i hrvatsko državljanstvo. To je vjerojatno bilo i politički, dodaje – tada je 'intendant' bio Ivo Sanader i sam je to predložio. Ervina je paralelno radila u Splitskom i u Riječkom kazalištu.

- U Rijeci nisu imali balerinu, pa sam pokrivala oba kazališta, objašnjava. Nakon nekog vremena, Zagrebački balet je gostovao u Splitu povodom jednog koncerta. Zamolili su je da nešto otpleše na tom koncertu. Almira Osmanović je iduće godine trebala biti direktorica i predložila joj je da radi u Zagrebu. Ona i suprug su pristali jer metropola pruža više mogućnosti. I u Zagrebu žive posljednjih 28 godina. 

Kaže kako kod kuće pričaju miks jezika – ruski, tatarski i hrvatski. Kad se naljuti sa sinom priča na tatarskom, isto tako kad ga i želi pohvaliti, kaže Ervina, a objasnila je i kako se radi krimsko-tatarski specijalitet: "Tijesto se napravi od brašna, vode i soli, treba ga izvaljati, dodati meso i puno luka i pržiti na suhoj tavi". Iako joj je želja bila dovesti i roditelje u Hrvatsku, oni su odlučili ostati na Krimu. Naime, tata joj je bio deportiran i 50 godina se pokušavao vratiti na Krim.

Ervina kaže kako joj je teško radi toga što ih ne viđa, pogotovo sad u vrijeme pandemije. A da joj je održavanje kontakta s dragim ljudima bitno, pokazuje i činjenica da je napravila Whatsapp grupu u kojoj je njezinih 26 kolega iz razreda iz baletne škole. „Svi živimo svugdje - od Japana, Australije pa do Hrvatske.“, kaže Ervina i dodaje kako se svakodnevno čuju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!