Europska oznaka izvornosti muškatu iz Momjana

24.08.2021.

10:41

Autor: Klara Dujmović/Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Momjanski muškat

Momjanski muškat

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Muškat momjanski dobilo je oznaku izvornosti koja vrijedi u Europskoj uniji. 18. je to naše vino koji nosi tu oznaku.

To znači da pod imenom muškat momjanski vino na tržište mogu plasirati samo proizvođači s područja Momjana, i to ako ispunjavaju sve uvjete iz specifikacije. Time su zaštitili proizvodnju toga vina, a istodobno potrošačima jamče kvalitetu. 


Kušala ga je i naša ekipa:

- To je vino koje na miris ima lepršave, razigrane note. Sorta je to aromatična, desetrno vino, tako da javlja nam se nota marelice, breskve, vrlo toplo i aromatično vino. Cvjetne note, voćne, opisuje David Ivančić iz Vinarije Kabola u Momjanu.


Cijenio se muškat momjanski još na bečkome dvoru, a do tamo prevozio kao najveće blago.


- Škrinjica je služila za transport muškata momjanskog i muškata ruže od Momjana do Bečkog dvora. Jedan ključ je bio tu u Momjanu, a drugi na Bečkome dvoru, priča vinar Patrik Sinković iz Momjana.


I sada je zaštićen - imenom muškat momjanski moći će se zvati samo vino proizvedeno na području Momjana i pod točno definiranim uvjetima.


- Za nas je ovo oznaka kvalitete ne samo na istarskom području, već u Hrvatskoj cijeloj i Europskoj uniji, a sistem Europske je garancija kvalitete na visokoj razini, napominje vinarka Gianna Kozlović iz Momjana.


Postupak zaštite naziva Muškat momjanski / moskato di Momiano započeo je 2014. godine. Godinu dana kasnije dobivena je zaštićena oznaka izvornosti na nacionalnoj, a sada i na europskoj razini. Zatražili su to tamošnji proizvođači.


- To je zaštita naše filozofije, našeg načina prerade vina, jer je nešto drugačija od ostalih. To je garancija koju daje naša udruga i proizvođači prema samim kupcima, tj onima koji žele taj proizvod s određenom kvalitetom, dodaje Patrik Sinković.


Iako se vino sorte muškat bijeli uzgaja i u drugim djelovima Istre, upravo je Momjan od davnine poznat kao tipično područje uzgoja ovoga vina. Spoj mediteranske i kontinentalne klime, reljef, flišno tlo - stvorili su jedan biotip muškata bijelog.


Muškat je to manje zbijenih grozdova, ima manji prinos, ali je otporniji na bolesti. Na Momjanštini je pod ovim muškatom ukupno 15 hektara.


Pet momjanskih vinara usuglasilo se oko proizvodnje i zaštitilo ovo vino. U specifikaciji koju je za njih izradio Poljoprivredni institut iz Poreča definirani su uvjeti uzgoja, prerade i buteljiranja vina.


- Muškat momjanski može se uzgajati isključivo na području klima flišnog tla, ono što se u narodu zove bijelo tlo ili sivo tlo. Znači isključen je uzgoj na crvenici pored toga određen je minimalan sklop od 4 tisuće trsova po hektaru. Uzgojni oblik mora biti na lucnjeve ili kombinacija reznika i lucnjeva odnosno dugo i mješovito rodno drvo, upozorava Marijan Bubalo iz Instituta za poljoprivredu Poreč.


Prinos po hektaru najviše 10 tona, berba isključivo ručna. Limitira se alkoholna jakost, kiseline.


Europska zaštićena oznaka izvornosti dobar je poticaj za širenje proizvodnje. Vinarija obitelji Markežić njime ima zasađena 3 hektara, a 130 godina vinarije planiraju okruniti upravo muškatom iz amfore.


- Definitivno dobra baza za širenje dalje nasada i dat će nam dodatan značaj u cijelom svijetu i Europi. nadamo se da će potražnja za muškatom rasti u budućnost, kaže David Ivančić, djelatnik vinarije iz Momjana.


Nadaju se da će im zaštita donijeti i nešto bolju ekonomsku korist. Posla ima još mnogo, no temelji su stvoreni. Muškat momjanski je zaštićen i sada se tako može zvati jedino ono vino koje udovoljava točno definiranim kriterijima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!