06:28 / 03.06.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Fabricio Vežnaver, najbolji hrvatski kuhar

Fabricio Vežnaver, najbolji hrvatski kuhar

Fabricio Vežnaver, najbolji hrvatski kuhar

Foto: HRT / HTV

Kuhar Fabricio Vežnaver nedavno je osvojio laskavu titulu najboljeg hrvatskog kuhara prema Gault&Millau izboru. Još nije, svjestan, nije se nadao, skromno kaže Fabricio i dodaje kako je konkurencija za ovu titulu bila velika.

Vrhunsko kulinarstvo, čini se, u modi je kako kod nas, tako i u cijelom svijetu. Mladih, talentiranih kuhara sve je više. Kako bi pobijedio na ovom renomiranom izboru, Fabricio kaže kako treba prvo voljeti kulinarstvo.

- To nije lak posao, i treba biti 110 posto u tome da bi uopće progurao naprijed svoje ideje i viziju, objašnjava i dodaje kako najviše voli raditi s ribom, ali ne može istaknuti samo jedno jelo kao svoj specijalitet, već se to stalno mijenja.

Sretan je što strani turisti više nisu jedini koji vole eksperimentirati s hranom – polako se primjećuje promjena percepcije o hrani i kod hrvatskih gostiju. Prije su, kaže bili naučeni na jedan 'pjat', a sada baš vole degustirati.

Gaut&Millau izdali su svoje četvrto izdanje vodiča za restorane u Hrvatskoj – autorica tog vodiča, Ingrid Badurina, kaže kako anonimni inspektori obilaze hrvatske restorane. Nitko ne zna tko su, ali ne smiju biti novinari niti chefovi. Moraju biti baš publika, objašnjava.

Prije 4 godina kad je izdano prvo izdanje, vodič je bio poznat u Istri i na Kvarneru, ali u ostatku Hrvatske baš i ne – danas se to uvelike promijenilo. Danas je jako tražen i cijenjen, kaže Ingrid za vodič koji se inače izdaje u 25 zemalja i postoji već 60 godina. Kaže kako je velika stvar da je Hrvatska ušla u to.

- Postoje 2 velika svjetska vodiča – prvi Gaut&Millau je jedan od njih. A chefovi moraju biti stvarno dobri, strastveni, i jako vezani za svoj posao – to se vidi, naglašava Ingrid. Vodič sadrži i razne druge podatke, poput popisa o najboljim vinima, a s obzirom da je namijenjen turistima izdaje se u dvojezičnoj verziji.

- Trudili smo se da izađemo uoči turističke sezone. Osim toga, imamo destinacije po izboru – manjih hotela i 'Bed&Breakfast-a', priča Ingrid i naglašava kako je vodič izdan upravo u ovoj godini, kako bi se dala podrška chefovima i restoranima koji su jako pogođeni pandemijom. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!