Favete, slatkiši koji se pripremaju za blagdan Svih svetih

01.11.2022.

20:40

Autor: Ivona Ramadža Čolić/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Favete

Favete

Foto: Dnevnik / HRT

Šibenčani ih zovu - favete, slatkiši su to od badema i šećera koji se u Dalmaciji pripremaju za blagdan Svih svetih. Miris im se danas sve rjeđe širi šibenskim kalama, ali upornih čuvara tradicije još ima. Favete su nekoć momci donosili djevojkama, a darivale su se i prijateljima za sreću.

Reći će naši stari - nematerijalna su baština Grada. A slatkiši u dvije boje znak su dobrih želja! Treba pomiješati, limunovu koricu i mljevene bademe sa šećerom u prahu.

Favete su na stol Šibenčani stavljali za Sve svete. I samo tada. Isprva su u slatkim bombicama uživali imućni.

- Favete su se najprije pripremale u bogatim kućama, a kasnije ih je svaka kuća imala na svom stolu, kazala je slastičarka Antonia Drezga.

Stigle su u naše krajeve - "preko mora". No, i onamo su uvezene.

- Kažu da su favete na talijansko tlo donijeli Pitagorejci koju su bježali iz svoje matične domovine Grčke. U nekim zapisima se spominju Veneciji u 17. stoljeću Dok su svoj, kako kažu, slastičarski debi imali u Trstu u 18. stoljeću, poručila je etnologinja u Muzeju grada Šibenika Marija Krnčević Rak.

U tražilicu ih sve češće upisuju novovječne domaćice. Postoji mnogo recepata za favete.

Rekli bi da je svaki kraj nekako prilagodio recept sebi. Okus kolačića- bombončića mnogi tek otkrivaju. 

Darivali su se - za sreću i život - dobar i dug! Nekoć je bilo tako.

- I onda smo mi te favete dobivali kao cure u običnom škartocu. Nije to bilo ukrasa ni fijoka. To je bio jedan dobar i lijepi običaj, dodala je Ana Paić.

Favete i Svi sveti idu ruku pod ruku. I jer im ime potječe od talijanske riječi za Bob.

- Stari Egipćani su ga koristili u pogrebnim običajima, jer su vjerovali da u nasadima boba obitavaju duše umrlih, istaknula je Krnčević Rak.

A ljubitelji slatkog za sve znatiželjnike koji gaje ljubav prema lokalnom - savjet imaju.

- Stariji Šibenčani kažu da se bijele favete inače konzumiraju uz kavu, da najviše tako pašu, a crne, što bi mi rekli, za nešto slatko iza ručka, rekla je slastičarka Antonia Drezga.

Širi se pokret onih koji žele sačuvati i ovaj djelić povijesti. I slatke gastrobaštine. Šibenske, dalmatinske.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!