Festival pjenušaca i jagoda na Plešivici

17.05.2022.

07:00

Autor: Dinko Kreštalica/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/V.G.

Festival pjenušca i jagoda

Festival pjenušca i jagoda

Foto: HTV / HRT

U Hrvatskoj je porasla proizvodnja pjenušca. Plešivičko gorje je posebno prepoznatljivo po svojim pjenušcima, gdje mali obiteljski vinari ozbiljno konkuriraju svjetskim vinskim kućama. Za kraj svibnja najavljuju "Festival pjenušaca i jagoda".


Vinari s Plešivice polako, ali sigurno privikavaju nepca svojih poštovatelja na nešto bolje, što ranije nikada nisu kušali.

- Kažu da je umjetnost dobro vino, ja mislim da jest. Lijepo da ovo postoji, da će biti u Jaski na jednom ovako nivou, da se prikažu u stvari što je to, od trsa do ploda, do cijele umjetnosti, kazao je Dražen Žerić Žera.

- Postupak dobivanja pravog pjenušca tradicionalnom metodom je jako kompliciran, jako mukotrpan i ljudi se nekada žale zašto je to tako skupo, zašto je to tako posebno. Vjerujte mi je, mora biti, kaže Morana Zibar, ovkinja iz kviza Potjera.

Među perlama traže se svježe arome, cvjetni mirisi, kompleksnost ozbiljnijih vina.

Vinari kažu ljudi sve više razumiju pjenušce. Nekada su to bila vina za koja se tražila posebna prilika, no sada se u njima može uživati svakoga dana.

- Odlične uvjete imamo za proizvodnju pjenušaca, od pedoloških do klimatoloških, pa i sortiment grožđa koji mi ovdje uzgajamo, govori Dominik Jagunić, vinar.

- Pjenušac može pokriti gotovo sve tipove hrane, od predjela, glavnog jela, juha, deserata, dodaje.

- Radimo neke druge trendove na Plešivici, radimo avangardu hrvatske vinske scene, radimo pjenušce, amfore, radimo macerirana vina, radimo konjake neke nove priče, nabraja Siniša Šoškić, vinar.

Da bi zadržali kvalitetu, priča ovih vinara je priča o mnogo rada i odricanja, cjeloživotnog učenja, strasti u poslu. Ovdje se na godinu proizvede oko 150 000 boca pjenušca, a kroz festival će štovatelji imati priliku posjetiti 12 vinara.

- Vinari pripremaju raznoliki sadržaj, a i za naše posjetitelje imat će mogućnost organiziranog prijevoza iz centra Jaske po Plešivici i po vinarijama, kaže Petra Masnec, voditeljica ureda TZ Jastrebarsko.

Festival pjenušaca i jagoda uvertira je za najpoznatiju jaskansku manifestaciju - dane vina.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!