"Festival tata" - jedinstvena manifestacija u Hrvatskoj

09.05.2022.

10:38

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Anamarija Sočo, predsjednica udruge “Status M”

Anamarija Sočo, predsjednica udruge “Status M”

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Ovih dana održava se "Festival tata" - festival je to koji promiče ravnopravno i brižno roditeljstvo. 

- Jedinstvena je manifestacija u Hrvatskoj koja se obraća muškarcima, očevima, s ciljem promicanja aktivnog očinstva. Zapravo je to festival koji na neki način slavi brižne očeve, koji podiže svijest o važnosti brižnog i angažiranog očinstva u našem društvu, i njime zapravo želimo potaknuti javnu raspravu o tome važnom pitanju, rekla je Anamarija Sočo, predsjednica udruge “Status M” koja je organizator festivala gostujući u emisiji Dobro jutro Hrvatska. 

U Hrvatskoj, dodaje Sočo, još uvijek postoji veliki jaz u odnosu majki i očev, kad se govori o pitanju odgoja i brige za djecu.

- I ne samo to – postoji i čitavo pitanje bremena uključivanja u kućanske poslove i brigu za druge članove obitelji. Kroz ovaj festival želimo svrnuti pozornost na taj problem i potaknuti muškarce da prepoznaju dobrobiti aktivnog očinstva i uključivanja u život djece, te da na neki način preuzmu tu aktivnu ulogu.

Sam festival održava se online, a središnji događaj festivala je foto natječaja pod nazivom "Super tata" koji se provodi već četvrtu godinu zaredom. Koncept je, kaže Sočo, vrlo jednostavan.

- Pozivamo tate da nam pošalju fotografije sebe i svog djeteta ili djece, da odaberu svoje najdraže zajedničke trenutke s njima, te da ih objave na svojim društvenim mrežama i označe ih s našim ‘heštegovima’. Na taj način će ući u fotonatječaj koji traje do 22. svibnja, kaže. Pratitelji natječaja glasovat će za fotografije koje im se najviše sviđaju, te će na kraju najboljih 5 fotografija osvojiti nagrade te biti dijelom izložbe koja će biti organizirana u Zagrebu, dodaje.

Jedna od stvari koju udruga ‘Status M’ zagovara je i roditeljski dopust za očeve.

- Situacija se poboljšava, muškarci sve više prepoznaju važnost tog uključivanja. No, brojke pokazuju da još uvijek postoji velika razlika u vremenu koji muškarci i žene ulažu u odgoj djece – žene se još uvijek vide kao primarni roditelji, a muškarci više kao pomoćnici. Očinski dopust će svakako pomoći da se ta situacija dodatno poboljša.

Dodaje kako iz Središnjeg ureda za demografiju postoje naznake kako će se uskoro dogoditi zakonske promjene, koje će omogućiti uvođenje očinskog dopusta.

- To bi bio svojevrsni pandan rodiljnom dopustu, objašnjava Sočo.

Izložba fotografija "Super tata" održat će se ovog lipnja u Zagrebu, i to na otvorenom.

- Pratite našu stranicu festivaltata.hr ili naše društvene mreže, i glasajte za vašu omiljenu fotografiju, te nam se pridužite u lipnju, zaključila je Sočo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!