Festival traminca u Iloku

12.06.2022.

08:26

Autor: Ines Milanković/M.M./Vijesti/IMS/HTV/HRT

Festival traminca u Iloku

Festival traminca u Iloku

Foto: Vijesti / HTV/HRT

U Iloku je održan četvrti Festival traminca. Riječ je o sorti koja je proslavila vinsku Hrvatsku. Od krunidbe kraljice Elizabete Druge - britanski dvor redovito uživa u našim zlatnim kapljicama. Na Festival iz godine u godinu dolazi sve više posjetitelja, a kakav je ugođaj - provjerila je i naša ekipa.

Početkom 18. stoljeća u Iloku se podižu prvi nasadi traminca - kraljevske vinske sorte koja već stoljećima proslavlja Srijemsko vinogorje.

- Mi se možemo pohvaliti da imamo vinariju s najviše hektara uopće na cijeloj kugli zemaljskoj. Iločki podrumi imaju više od 60 ha zasađenih tramincem, Kutjevo oko 10 ha to su vam sve mali brojevi. Ukupno u cijeloj RH ima oko 250-300 ha pod tramincem. Ta sorta je možda ponajviše i zadužila vinsku Hrvatsku, iako je u konačnici ima manje od 1 posto ukupno zasađenih vinograda, ali što reći o vinu koje je bilo službeno vino na krunidbi kraljice Elizabete, rekao je Željko Garmaz, vinski pisac i organizator Festivala traminca.

Zbog ovih je kapljica Hrvatska istaknuta na svjetskoj vinskoj karti. Festival traminca iz godine u godinu privlači sve više izlagača i vinoljubaca. Atmosfera - odlična.

Domaćim vinarima je to prilika da pokažu svoja umijeća. Za Ilok je festival traminca još jedan velik turistički potencijal.

- Svako događanje generira dodatni broj posjetitelja, a ako je događanje vezano uz ključne proizvode destinacije i u gospodarskom i u turističkom smislu, time je samo događanje značajnije, rekla je Rujana Bušić Srpak, direktorica TZ-a Vukovarsko-srijemske županije.

Na četvrtom izdanju festivala posvećenog kraljevskoj sorti predstavili su se i vinari iz susjednih zemalja.

- Organizator je prepoznao naš traminac i dao nam je priliku da ga premijerno predstavimo. Nismo se obrukali, oduševljeni smo, Ilok je prekrasan grad, prvi put smo ovdje, doći ćemo sigurno opet, rekao je Vinko Zovko, Žepče, BIH.

Kontinentalnu Hrvatsku detaljnije će obići i poznati francuski vinar - Mark Tempe, koji je o hrvatskim tramincima imao samo riječi hvale.

- Tijekom gala večere kušali smo tramince koji su savršeno usklađeni s posluženim jelima. Svi su iznimno zanimljivi i vrlo dobri. Ova priča sigurno ide u dobrom smjeru, trebate se i dalje, i još više baviti tramincem koji ima velik potencijal u izražavanju "teroara". U svakom slučaju, mislim da trebate sačuvati bioraznolikost, koja je izvanredna, a to uključuje i raznolikost vinskih sorti - čuvajte ih, rekao je.

U sklopu festivala održane su i brojne radionice na kojima su vinari razmjenjivali nove ideje i znanja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!