Flora Dinare u zagrebačkom botaničkom vrtu

02.06.2022.

14:06

Autor: HRT

Flora Dinare

Flora Dinare

Foto: HTV / HRT

U okviru 11. Tjedna botaničkih vrtova prošlog je četvrtka u Botaničkom vrtu u Zagrebu predstavljena nedavno objavljena knjiga „Flora Dinare – 100 značajnih svojti“ autorskog tima sveučilišnih profesora Ivice Ljubičića, Sandra Bogdanovića, Mihaele Britvec, Dubravke Dujmović Purgar, Ivane Vitasović Kosić i Marka Jelića.


Ova je knjiga napisana na temelju dvogodišnjeg istraživanja flore uz tri planinarske staze koje vode do najvišeg hrvatskog vrha – Sinjala, 1831 m. 

Na istraživanje biljnog svijeta Dinare i pisanje ove knjige, prema riječima Ivice Ljubičića, urednika i autora knjige, potaknula ih je činjenica da je relativno široj populaciji manje poznat podatak o najvišoj hrvatskoj planini, a pogotovo o bogatoj riznici biljnog svijeta koji je na njoj rasprostranjen.

Dinara nije poput ostalih hrvatskih planina detaljno floristički istražena. Ova knjiga predstavlja korak prema boljem poznavanju najčešćih i najzanimljivijih biljnih vrsta i podvrsta koje osim na Dinari rastu i na ostalim kamenjarskim i krškim područjima, a i na samim vrhovima planina. Nekima od njih prijeti opasnost od nestanka zbog sabiranja ili devastacije prirodnih staništa. Namjera autora bila je na papir prenijeti 100 značajnih svojti kao dokaz njihova postojanja na planini Dinari te ujedno apelirati na očuvanje biljne raznolikosti.

Autor Sandro Bogdanović predstavio je publici neke od obrađenih biljaka kao što su dinarski rožac, dinarska kokica, glavičasta mlječika, bosanski ljiljan i druge, koje baš zato što su endemične i zaštićene pobuđuju poseban interes. No, osim tih jedinstvenih primjeraka predstavljene su i one biljke na koje se često može naići, poput Rašeljke koje su okupljenima bile zanimljive upravo zbog njihove svakodnevne praktične upotrebe, primjerice u pripremi džemova ili sirupa. 

Iako ova knjiga predstavlja stručni slikovni vodič kroz biljni svijet pa je time proglašena i sveučilišnim priručnikom za studente biotehničkih i prirodnih znanosti, ona je ujedno namijenjena svim ljubiteljima biljne raznolikosti, botaničarima, planinarima, stručnjacima i amaterima. Prva je to publikacija vezana uz područje novoproglašenog Parka prirode Dinare pa tako predstavlja i suvenir toga kraja zanimljiva dizajna koji potpisuje Timy Šarec, za sve ljubitelje prirode bez potrebe za sabiranjem i ugrožavanjem biljnih vrsta.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!