Fotografski jubilej Ive Pervana

11.09.2022.

08:33

Autor: Karmen Šore/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Ivo Pervan

Ivo Pervan

Foto: Dnevnik / HRT

Jedan od naših najboljih i najnagrađivanijih fotografa, Ivo Pervan, život je posvetio pokazivanju ljepota Hrvatske cijelom svijetu. Neumorno fotografira više od 50 godina, a ove obilježava četvrt stoljeća svog najvažnijeg projekta nazvanog "Otkrivamo drugačiju Hrvatsku"...

Neumorno tragajući za ljepotom, odlučili smo početi s kontrastom, jednom splitskom četvrti u kojoj je ljepotu teško naći. Zanimalo nas je što će oko iskusnog fotografa ondje vidjeti.

- Vrlo često u ružnoći ima ljepote, samo kažem kada se osposobi mozak, onda se može vidjet ono što čovjek može samo sanjati, rekao je fotograf Ivo Pervan.

Jer fotografija nastaje u glavi, a ne u fotoaparatu, kaže Ivo Pervan, otvarajući nam vrata svojeg malog, ali prebogatog studija.  

Onda se išlo na digitaliju desetine i desetine tisuća slika. Među njegovim je posljednjim projektima "Paralelna Hrvatska" s 14 000 fotografija, kojima otkriva njezino skriveno sakralno blago, te ciklus fotografija o kiparu Ivanu Meštroviću koji donosi nikad viđen prikaz reljefa njegovih remek-djela. Blago je to koje bi svaka zemlja iskoristila za turističku promidžbu, no, nažalost, kaže Pervan, ne i Hrvatska.

- Čekanje je umijeće djelovanja treba biti strpljiv treba biti svoj treba biti ponosan ustrajan, to je odlika nas koji živimo na ovim prostorima, rekao je.

Iza njega je 35 fotomonografija od kojih su neke, poput one o Dubrovniku, proglašene najljepšim knjigama svijeta. Na razglednicama je dosad objavljeno više od tri tisuće prekrasnih motiva za kojima svakodnevno traga. Jer fotografija je za Pervana najmoćnije sredstvo komunikacije. Jezik na kojem najbolje, već više od pola stoljeća, priča svoje priče.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!