Fra Ante Vučković u emisiji '1 na 1'

13.10.2021.

21:28

Autor: HRT

Fra Ante Vučković

Fra Ante Vučković

Foto: HRT / HTV

Fra Ante Vučković gostovao je u emisiji Romana Bolkovića - 1 na 1. Ulazak Crkve u modernost, udaljavanje od vjernika, koketiranje s politikom, Vatikanski ugovori, samo su neka od pitanja o kojima je govorio.

Odgovorio je i na pitanje ima li smisla molitva ako Alemka Markotić zna više o virusu od bilo kojeg teologa.

Emisiju pogledajte u videoprilogu. 

Fra Ante Vučković osnovnu školu i klasičnu gimnaziju završio je u Sinju, a filozofsko-teološki studij u Makarskoj i Zagrebu, gdje je diplomirao 1984. godine. Za svećenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja zaređen je 3. srpnja 1983. u Sinju. Bio je godinu dana kapelan u Metkoviću i dvije godine dušobrižnik za hrvatske iseljenike u Münchenu. Poslijediplomski studij filozofije počeo je u Münchenu, na Visokoj filozofskoj školi, a nastavio na Papinskom učilištu Antonianum u Rimu, gdje je magistrirao i obranio doktorsku disertaciju, čime je stekao akademski naslov doktora filozofije.

Doktorski rad objelodanjen je na talijanskomu La dimensione dell'ascolto in M. Heidegger (Roma, 1993.) i na hrvatskomu Dimenzija slušanja u M. Heideggera (Zagreb, 1993.) Predavao je na Franjevačkoj visokoj bogosloviji u Makarskoj, Pontificio Ateneo Antonianum, sjemeništu Redemptoris Mater u Puli, a sada predaje na Katoličkomu bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Gostuje na profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu i na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Redoviti je profesor od 2014. godine.

Bio je rektor Franjevačke visoke bogoslovije u Makarskoj (1997. - 1999.), zatim prodekan za nastavu (2003.-2005.). Bio je i prodekan za znanost, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu te pročelnik Franjevačkog instituta za kulturu mira 2016.-2017. Član je Uredničkoga vijeća časopisa Crkva u svijetu i znanstvenog vijeća časopisa Nova prisutnost. Član je međunarodnog istraživačkog centra Forschungskreis Kommunikative Theologie, Innsbruck.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!