Frane Galzina - dobri duh Marjana i Varoši

13.12.2022.

07:00

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Frane Galzina, dobri duh Marjana i Varoši

Frane Galzina, dobri duh Marjana i Varoši

Foto: HTV / HRT

Priča o Frani Galzini je pričao o čovjeku kojemu je stalo - do njegova Marjana, svake grančice i kamena na njemu. Obožava rodni Varoš, živi plemenito i vrijedno, a iza sebe ostavlja samo ljepotu. 

Svoj Marjan Frane beskrajno voli. Poznaje mu svaki kutak. Staze kojima šeće cijeli život, obiđe svakoga dana.

- A evo. Ja vam tako šetam i onda kada vidim da nešto nije na svom mjestu onda vam ja to lijepo posložim, često dođu i čeprkaju beštije, ja vam to sakupim i popravim i ono kako je bilo, rekao je Galzina.

Uživati u ljepoti lako je, ali ljepotu treba i održavati. Djelom, upornošću. To je moto čovjeka koji je s jednakom voljom potaknuo uređenje Particele. Nekada zapuštene gradske parcele tik do Vidilice, najljepšega gradskog vidikovca na Marjanu. Na Particeli se druži, radi i veseli. 

- Stojim na drugom kraju grada, imam ovdje puno poznatih, pa kad se neki događaji i kad sam slučajno navratim. Ja se ovom divim i donosim biljke, kazala je Jelena Bura.

-  Frane je čovjek i pol. Čovjek kojeg ne možete opisati jednom riječju. On je naš lider koji sve ovo pokreće, koji nama daje krila, rekla je Lada Marendić.

Oplemeniti prostor, a onda i ljude Franina je životna misija. U tom smislu on se brine i za rodni Varoš, za uređenje njegovih ulica, upozorava na nemarno odlaganje otpada, potiče stanovnike da ga čuvaju i paze.

- Nije sve u šoldima, dapače. Mislim da to nije smisao postojanja nego tog sveopćeg dobra za koje je ja inače borim, rekao je Frane.

Zapuštanjem vlastitog naslijeđa zapuštamo i sebe, uvjeren je Frane. Važno je biti primjer budućim naraštajima koji, u suprotnome, tu plemenitost i brigu za opće dobro - neće imati od koga naučiti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!