22:23 / 04.01.2021.

Autor: Suzana Balen/Regionalni dnvenik/HRT/IMS/D.D.

Garešnica kuha za Sisak

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Foto: - / HRT

Izvrsno su organizirani. Obroke pripremaju i dostavljaju prema narudžbi Stožera civilne zaštite Siska na točno određene adrese potrebitih.
Primjer izvrsno organizirane pomoći stiže iz Garešnice gdje su se udružili ugostitelji i volonteri koji svaki dan kuhaju i odvoze tople obroke u Sisak - prema dogovoru s tamošnjim Stožerom civilne zaštite.

➡️ Horvat u Otvorenom: Nema lokaliteta koji nije obiđen
➡️ Dug je put prema obnovi
➡️ Posljedice potresa - iz minute u minutu
➡️ Pokuplje se i dalje trese, osma besana noć

Satima su vrijedne volonterke u bistrou obitelji Andri pripremale sarmu za Sisak.

- Bit će 1.200 komada, moramo je frkat s puno, puno ljubavi, kaže volonterka iz Garešnice Dušica Novosel.

S mnogo ljubavi svaki se dan do 600 toplih obroka kuha u Kapelici pokraj Garešnice.

- Evo ja ovom prilikom zahvaljujem ljudima koji su donirali namirnice, koji su s nama krenuli u ovaj posao koji nije lak, objašnjava Danijela Crnjak Andri iz bistroa "Kod bake" u Kapelici. - Ma svega ima - i konobara, i kuhara, i majstora i slastičara i pekara. A namirnice i ambalaža za dostavu i serviranje hrane stižu iz različitih krajeva Hrvatske. Sve se bilježi u knjigu donacija, kaže Hrvoje Coha, volonter iz Garešnice.

Izvrsno su organizirani. Obroke pripremaju i dostavljaju prema narudžbi Stožera civilne zaštite Siska na točno određene adrese potrebitih.

- Postavili smo jedan dobar sistem organizacije koji je prepoznao i Stožer Siska, tako da službena kuhinja za pripremu obroka grada Siska smo mi.
Svaki dan odlaze na sedam adresa. 150 obroka stiže u sportsku dvoranu Brezovica u Sisku. Dočekuju ih volonteri Crvenoga križa i ljudi koji su ovdje smješteni jer su ostali bez krova nad glavom, pojašnjava Zdravko Andri.

Pomaže im i Milka Pavušek, volonterka ali i stradalnica iz Siska. Kaže kako joj stan porušen kao i većini, ali da ne može sjediti na miru i pa pomaže ljudima.

Obitelj Janeš iz Garešnice svaki dan dostavlja i dijeli hranu. Ljubomir kaže kako je upoznao stradale, i da je lakše kada uživo može razmijeniti koju riječ s njima.

Prezadovoljni garešničkom kuhinjom su i sisački vatrogasci i njihovi volonteri koji stižu odasvud. Ovdje je i Stožer civilne zaštite grada Siska jer gradska vijećnica nije sigurna za korištenje.

- Ova pomoć je predragocjena i od srca im zahvaljujem na snazi koju crpimo iz njih jer nam svaki dan donose sa smiješkom na licu obroke i rješavaju veliki problem koji bi imali da zapravo nemamo to osigurano, izjavila je gradonačelnica Siska, Kristina Ikić Baniček.

A volonteri pomagat će, kažu, dok god to bude potrebno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!