Demontiran benkovački Dom kulture. Gdje je nestao kamen?

13.04.2023.

17:06

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/HRT/A.S.

Benkovački kamen

Benkovački kamen

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Predsjednik SDP-a Zadarske županije Jure Zubčić prijavio je europskom javnom tužitelju i državnom odvjetništvu Republike Hrvatske projekt Dom kulture u Benkovcu. Sumnja na otuđenje oko tisuću kubika kamena sa stare građevine. Dok se zadarski SDP pita gdje je kamen, benkovački gradonačelnik tvrdi da je riječ o političkom podmetanju, te da je sve bilo prema Zakonu.

Dom kulture Benkovac gradio se od početka tridesetih do kraja četrdesetih godina prošloga stoljeća. Njegovo rušenje i demontaža trajali su manje od mjesec dana. Zadarski SDP-ovac Jure Zubčić tvrdi da je okvirna vrijednost demontiranog kamena oko tristo tisuća eura. Prijave je poslao najvišim instancijama.

- Projekt Dom kulture u Benkovcu za otuđenje, okvirno tisuću kubika kamena s obzirom da ga nema a prema projektu je trebao biti deponiran i u svrhu prodaje Grada Benkovca. Nismo prijavili nikoga konkretno jer je za nas nepoznat počinitelj jer ne znamo tko je tu točno odgovoran, rekao je Zubčić.

Projekt poznat javnosti


O projektu se u javnosti raspravlja već neko vrijeme. 

- Ono što nas je potaklo su oprečne izjave samog vlasnika izvođača radova. Prvi put je rekao da je podijelio građanima, što nije smio, prema projektu, ako je istina, a očito nije. Drugi put je rekao da je deponirao na deponiju u Benkovačkom selu. Utvrdili smo da nije. Treći put je rekao da je deponirano u poduzeću. Nije, dodao je.

Rušenje je stajalo malo više od 140 tisuća kuna bez PDV-a. Gradonačelnik Benkovca kaže da ono nije bilo dio europskog projekta, nego je plaćeno proračunskim novcem. Kao i da su prijave stigle iz redova benkovačke oporbe.

- Njima je žao što se grad razvija. Mi smo tu htjeli postići dva cilja i to smo napravili. Znači, uštedjeli smo novce i proračunu i ministarstvu i Europi i dobili smo na vremenu da ovaj dom završimo, izjavio je Tomislav Bulić, gradonačelnik Benkovca.

''Iskreno me uopće ne zanima gdje je kamen završio''


Ističe da je u cijeni uklanjanja bilo i to da se izvođač radova smio naplatiti od starog kamena.

- Iskreno me uopće ne zanima gdje je kamen završio. Ono što mene zanima je da imamo dio toga kamena koji ćemo ugraditi koji će biti uspomena na Dom kulture koji je bio prije, dodao je. 

Izvođač radova pokazao je gdje je kamen s Doma kulture. Onaj dio koji je, tvrdi, bio iskoristiv, deponirao je u svom kamenolomu. Taj dio kaže, ovih se dana vraća zgradu Doma kulture u Benkovcu. 

Višak kamena je bačen na deponiju


- Višak kamena, po ugovoru je bačen na gradsku deponiju. Koja je trenutno sanirana. A sad to se ne vidi. Prije dvije godine kad se rušilo je pobacan tamo. Kupio je tko je htio i birao tko je htio. Objekt je bio ožbukan i kamen na kamen je bio bačen špric, jako mala količina se mogla iskoristiti, objasnio je Rudolf Blažan, vlasnik obrta izvođača radova na demontaži i rušenju Doma kulture Benkovac.

Tvrdi da ništa nije prodao iako je mislio da će se kamen moći iskoristiti, te da su iz tog posla naposljetku izvukli pozitivnu nulu. Dom kulture u Benkovcu u novom bi ruhu trebao zasjati potkraj godine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!