Geopark Viški arhipelag dobio 'zeleno svjetlo' od UNESCO-a

26.09.2022.

20:45

Autor: Ivana Šilović/I.B./Dnevnik/IMS/HRT

Modra spilja

Modra spilja

Foto: Dnevnik / HRT

Geopark Viški arhipelag proglašen je UNESCO-ovim globalnim geološkim parkom 2019. Svake četri godine UNESCO-va komisija provjerava stanje na terenu i shodno tome produžava taj status ili ukida. Prije desetak dana, Geopark Viški arhipelag dobio je zeleno svjetlo i UNESCOV "mandat" na još četri godine.

Nema onoga tko nije očaran ljepotom i posebnošću Visa.

Unesco im je dodijelio zelenu kartu. Ispunili su, naime, svih deset traženih kriterija.

- Od utjecaja turista na Modru špilju, edukacija, ploča za orijenataciju, svih deset kriterija smo ispunili, rekla je direktorica Geoparka Viški arhipelag Lana Schmidt.

- Ispunili smo sve što su tražili i još više od toga. Sagradili smo centar za posjetitelja na Biševu, istaknula je gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević.

Viški arhipelag čine Vis i okolni otočići - Biševo, Sveti Andrija, Brusnik, Jabuka i Palagruža.

- Zbog solne tehtonike izdizanja starih soli iz dubine zemljin površine izdigle su se ploče i stvorile otoke Brusnik i Sušaca i iznjeli ih na površinu, objasnio je dr.sc. Tvrtko Korbar s Hrvatskog geološkog instituta.

Mnogo više detalja o Geoparku Viškog arhipelaga donijet će ekipa znastveno-obrazovnog programa HRT-a, koju smo zateli na Biševu na snimanju znastveno-popularnog serijala, za sada radnog naziva "Ispod površine".

- Pratimo geologiju u dva geoparka i dva parka prirode, rekla je urednica serijala Marija Vuković Sirišćević.

Modra špilja jedan je od fenomena Geoparka, u ljetnim mjesecima dnevno je posjeti više od 2 i pol tisuće gostiju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!