Glavni mentor afričkoj brodskoj kapetanici Hrvat iz Rijeke

25.05.2021.

17:00

Autor: Vladimir Šetka/HRT

Glavni mentor afričkoj brodskoj kapetanici Hrvat iz Rijeke

Glavni mentor afričkoj brodskoj kapetanici Hrvat iz Rijeke

Foto: privatni album / -

Jučer je u najvećem nigerijskom gradu Lagosu promovirana prva afrička kapetanica brodova na ASD pogonima, odnosno brodovima bez kormila - Preye Canus iz Nigerije. Glavni i jedini mentor u obuci upravljanja bio joj je Riječanin, kapetan Nedeljko Kuzma.

Kapetan Kuzma javio se sinoć u našu emisiju "Pomorska večer" i otkrio nam kako je Preye prva pomorska kapetanica na cijelom afričkom kontinentu. Prije nje još su dvije djevojke pokušale steći naslov kapetanice - jedna je sama odustala, a od druge je odustala kompanija. Ovo je treća sreća. Mislim da imaju Švedska i Novi Zeland, ali Preye je prva kapetanica na cijelom afričkom kontinentu, kaže riječki kapetan.


Dodaje kako je Preye osposobljenja za upravljanje na svim plovilima s ASD pogonima - od trajekata do putničkih brodova, remorkera i slično, a obuku su provodili u luci Lagos, gdje kompanija za koju radi naš kapetan ima ugovor s Lučkom upravom o osposobljavanju lokalnih pomoraca. Preye je danas promovirana i dobila je svoj brod i s današnjim danom počinje asistirati na jednom od "tagova" u luci Lagos, kroz koju mjesečno prođe na stotine brodova, što je gotovo usporedivo s Rotterdamom. Radi se 24/7, luka je otvorena non-stop od 0 do 24 bez obzira na vrijeme, blagdane, praznike, ne staje se, kaže Nedeljko Kuzma.

Kapetan Kuzma ističe kako je politika kompanije da u budućnosti za koji mjesec sastavi posadu jednog broda tako da u potpunosti budu članice posade. Na nekim brodovima imamo djevojke kormilare ili u strojarnici, a sad imamo i prvu kapetanicu u povijesti afričkoga kontinenta, napominje hrvatski kapetan.


Pandemija koronavirusa i u Nigeriji je poremetila redovite smjene posada, koje su se izmjenjivale svakih šest tjedana, no Nedeljko je prije zadnjega ugovora ondje ostao sedam mjeseci. Prije nego što se ponovno vratio u Lagos ipak se uspio odmoriti kod kuće, gdje je bio tri mjeseca. Nada se kako će se sve polako početi vraćati u pretpandemijske uvjete rada i života. 

Afrička kapetanica Preye Canus

Afrička kapetanica Preye Canus

Foto: Privatni album / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!