11:40 / 29.12.2020.

Autor: Kod nas doma/HRT

Gluhoslijepa kiparica

-

-

Foto: - / -

Kako bi mogla samostalno komunicirati, raditi i više osjećati svijet oko sebe, potreban joj je specifičan uređaj koji joj je trenutno zbog njegove cijene nedostupan.
Svijet Sanje Fališevac je bez zvuka i slike, no unatoč tome, to je svijet punine satkan od kreacije, motivacije, ideje, stvaralačke energije. Osjetila je izgubila u djetinjstvu.

- Najprije sam izgubila vid, ali jako postupno, i sluh, ali se ne zna zašto, negdje između 8 i 14 godine najviše sam ja osjetila da gubim vid, a sluh sam koristila do kraja srednje škole. Sjećam se svega - priroda, gradovi, sela, godišnja doba, boje, toga se sjećam od svoje treće godine, rekla je Sanja.

Završila je školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, zamalo je upisala likovnu akademiju. Članica je ULUPUH-a, izlagala je po cijelom svijetu, vodi i radionice. Ističe kako voli putovanja, posebice Italiju.

Asistentica Martina njezin je prozor u svijet. Komuniciraju ispisujući riječi na dlan.

- Sanja je iznimna osoba definitivno, zapravo izrazito vedra, i ono što je meni potrebno u cijelom tom nekom našem druženju je to što i ona mene na neki način i hrabri i diže i ona meni jako puno pomaže i jako puno daje, rekla je Sanjina asistentica Martina Domanovac.

Kako bi mogla samostalno komunicirati, raditi i više osjećati svijet oko sebe, potreban joj je specifičan uređaj koji joj je trenutno zbog njegove cijene nedostupan.

- Puno bi mi značilo da imam takav uređaj jer on stvarno puno pomaže, mogu se dopisivati, pronaći informacije koje mi trebaju i čitati knjige, a meni su knjige veliko, veliko olakšanje, rekla je Sanja.

Zato je pokrenula crowdfounding kampanju kako bi prikupila novac za njegovu kupnju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!