"Gola Europa" za 10. godišnjicu Amaterskog kazališta Gospić

03.04.2023.

18:30

Autor: Mario Kurevija/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

"Gola Europa"

"Gola Europa"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Svoju 10. godinu rada Amatersko kazalište Gospić obilježilo je premijerom kazališnog djela "Gola Europa" autora Milka Valenta u režiji Anele Serdar Pašalić. 

To je dvanaesto djelo koje ovi amateri izvode na daskama koje njima ipak ne znače život, za njih je ovo ljubav koja i ako traži puno odricanja puno i daje.

Na svečanosti je bila i ekipa emisije Dobro Jutro, Hrvatska:

Ni iz čega stvoriti mnogo, lako je ako se radi s ljubavlju.

- Iza nas je jednih lijepih 10 godina plodonosnog, ustrajnog, entuzijastičnoga rada gdje smo zapravo u svojoj kazališnoj produkciji proizveli 11 kazališnih predstava različitih žanrovskih određenja i jednako tako različitih redateljskih izazova, kaže voditeljica i redateljica kazališta Anela Serdar Pašalić.

Anela Serdar Pašalić

Anela Serdar Pašalić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

TIme je nastavljena bogata tradicija kazališta u Gospiću, a za uspjeh je potrebna dobra volja, entuzijazam, želja i ljubav, ali i slobodno vrijeme:

- Obogatilo me i oplemenilo, upoznala sam mnogo divnih ljudi sa ovom skupinom koja i dan danas radi, pogotovo s ljudima koji su deset godina u amaterskom kazalištu, ističe glumica Maja Brozičević.

Puno je tu poznanstava još od najranije dobi:

- Budući da sam ja odgojiteljica u vrtiću, to su djeca koja su prošla - što bi se reklo - kroz moje ruke, između ostalog tu je naš Bruno koji je naša tehnička podrška, a Bruno je bio moj miljenik kao mali, kaže glumica Ružica Grivičić.

"Gola Europa"

"Gola Europa"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Razlika u godinama u pogledu na svijet, ali i tehničkim detaljima izvedbe samo su bogatstvo koje oplemenjuje njihov rad.

- Pa tako taj nesrazmjer naših stavova prema određenim temama, prema određenom izričaju, prema različitom riješenim postavama scenografije, predstave u cjelini zapravo može izroditi samo još bolja rješenja, dodaje glumica Tatjana Kolak.

Za Krešimira nema sumnje, kazalište će živjeti i djelovati i idućih deset godina:

- Negdje oko 50 osoba, glumaca, entuzijasta je prošlo, danas nas ima nešto manje. Međutim ja bih se držao one uzrečice "najjači samo ostaju", tako da smo mi stari možda okosnica toga, očekujemo i mlade glumce i entuzijaste koji će nastaviti graditi ovo što smo mi gradili prvih 10 godina, poručio je glumac Krešimir Tomljenović.

Galerija
Milko Valent, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT
Goran Grgić, Foto: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Za ovu obljetnicu pred prepunom dvoranom pučkog otvorenog učilišta gospićki amateri izveli su premijerno predstavu "Gola Europa" Milka Valenta.

- Ja sam počašćen što je eto gospođa redateljica Anela izabrala upravo tu dramu za svoju desetu godišnjicu, izjavio je Valent.

Kazališni, televizijski i filmski glumac Goran Grgić također je bio među uzvanicima:

- U tih 10 godina napravili su predstave koje su samo za publiku, koje su samo za zabavu i njima i naravno i publici, i to je jedna kombinacija koja je čini mi se glavni zgoditak, rekao je Grgić.

Velika su tu odricanja, uz mnogo slobodnog vremena koje posvećuju kako kažu u startu hobiju, a poslije jednoj ljubavi koja se odražava u sinergiji s publikom.

- Mislim da je odnos publike prema amaterskom kazalištu ovdje jako dobar. Publika to prepoznaje, publika to podržava iz predstave u predstavu. Mislim da jako dobro surađujemo na toj relaciji, ustvrdio je glumac Nikola Perišić.

A to je potvrdila i sama publika nagradivši njihovu izvedbu dugotrajnim pljeskom na kraju predstave.

Programska knjižica

Programska knjižica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!