Golubice sv. Vlaha stižu s Brgata

31.01.2022.

07:00

Autor: Sandra Lacković/Dnevnik/IMS/HRT

Golubice obitelji Nadramija

Golubice obitelji Nadramija

Foto: Dnevnik / HTV

Festa svetoga Vlaha otvara se na Kandeloru ili svijećnicu, 2. veljače. Najdojmljiviji trenutak otvaranja je puštanje golubica. U ceremonijal su dodane 1938.. Donose ih trznice, djevojke koje prinose darove zemlje.

- Tradicija golubica povezana s jednim duhovnim momentom, sa prinosom golubica kao žrtvenog dara siromašnih obitelji prilikom prikazovanja Gospodinova u hramu, a s druge strane to je u našem gradu dobilo puno snažniji svjetovni moment, a to je pitanje simbolike slobode i važnosti slobode u gradu Dubrovniku i njegovoj povijesti, kaže don Hrvoje Katušić, rektor Crkve svetoga Vlaha. 

Dulje od pola stoljeća golubice za festu svetoga Vlaha stižu s Brgata. Uzgaja ih obitelj Nadramija. Sada već četvrta generacija. Njihove golubice pustio je za boravka u Dubrovniku i papa Ivan Pavao II. 

- Te dvije golubice što je bio đed dao, razmnožili smo ih. Znali su koje su pa nam je bilo drago i od naših goluba. To je posebna čast, i za svetoga Vlaha, ali za papu pogotovo, kaže Pasko Nadramija.

Golubice se uvijek vrate doma. U proljeće i ljeto uostalom slobodno lete po Brgatu. Jedini su im neprijatelj sokolići. Odabrani par spreman je za 1050. festu dubrovačkog parca. Kao i uvijek izazvat će veselje i pljesak okupljenog mnoštva.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!