Građani se privikavaju na zatvaranje prometnice u Omišu

19.03.2021.

17:09

Autor: Zoran Kukilo/Regionalni dnevnik/IMS/HRT/D.D.

Privikavanje na zatvaranje prometnice u Omišu

Privikavanje na zatvaranje prometnice u Omišu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Protekao je prvi radni tjedan otkako je u Omišu zatvorena prometnica koja povezuje grad sa zaleđem. Stanovnici Zakučca i Gata privikavaju se na prijevoz brodicama Cetinom. Zatvaranje ceste najviše smeta poduzetnicima iz Gospodarske zone čije poslovanje itekako ovisi o cesti do Omiša.

Brodice neprestano plove oko 600 metara dugom dionicom od ovoga pristaništa pa do mosta u Omišu. Kad nema kiše i vjetra sve je ugodnije i za putnike i za iskusnoga kormilara.

- Oko 8 minuta do gore, a nazad 5, to bi mogli i bez motora voziti, vidite kakvi su virovi ovdje, brzaci. Koliko znam dojmovi putnika su odlični, nema čekanja, idemo svakih 15 minuta za sad s dva broda, po potrebi možemo i s 12, priča Marjan Kuvačić, brodica ''Mosor''.

Pored manjih brodica tu je i ovo veće plovilo u koje se može smjestiti 70- tak putnika. Građani nemaju većih prigovora na ovaj prinudni prometni režim.

Prigovora zato ne nedostaje u gospodarskoj zoni Zakučac udaljenoj svega kilometar od Omiša. Marin Jerčić trguje građevinskim materijalom, zapošljava 25 radnika.

- Veliki pad prometa, ovisni smo o kretanju ljudi ovom prometnicom koja je upravo zatvorena, odmah se vidi. Nastojimo da zadržimo sve radnike, borimo se, objašnjava Marin Jerčić, poduzetnik.

Bori se i izvođač radova s probijanjem tunela do kanjona u Cetini nakon čega će se cesta ponovno otvoriti. Najavljeno je 1. srpnja, no svi se nadaju kako će se to dogoditi i koji tjedan ranije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!