Gradska knjižnica u Vinkovcima osigurala brojne kreativne radionice za djecu iz Ukrajine

21.04.2022.

08:42

Autor: Zrinka Perić/T.D./HRT

Gradska knjižnica u Vinkovcima

Gradska knjižnica u Vinkovcima

Foto: HTV / HRT

Za sve Ukrajince koji su spas od ratnih razaranja pronašli u Vinkovcima tamošnja je Gradska knjižnica osigurala besplatno članstvo te brojne kreativne radionice i igraonice za djecu. Želja im je pružiti potporu svim građanima Ukrajine i izraziti solidarnost u teškim trenutcima. S ravnateljicom Gradske knjižnice Vinkovci razgovarala je novinarka HTV-a Zrinka Perić.

Ravnateljica Gradske knjižnice Vinkovci Vedrana Lugić naglasila je kako imaju iskustvo kako to izgleda kada je rat blizu i kad ste izbjeglica.  

- Većina naših Vinkovčana, pogotovo žene i djeca bili su izbjeglice 1991. godine pa znamo kako to izgleda i kako treba pružiti ne samo pomoć nego i sve one usluge koje možemo pružiti. Prvi korak je bio da nazovemo Crveni križ i pitamo koliko je Ukrajinaca stiglo u naš grad i što možemo za njih učiniti. Tada je bilo 33 Ukrajinaca koji su došli u knjižnicu, kontaktirala sam ravnatelja Tomića i tražila kontakt kako bi im se obratili, da im pružimo sve ono što inače pružamo svim našim korisnicima, istaknula je.

Naglasila je da su za početak dobili besplatno članstvo, a to onda otvara vrata za sve drugo.

- Djeca mogu dolaziti na naše redovne igraonice za djecu koja ne pohađaju vrtić u Vinkovcima. Mogli su sudjelovati na kreativnim radionicama pred Uskrs, kao i onim koje tek slijede, ljetne radionice. Učlanilo se oko 10 Ukrajinaca. Pružen im je besplatni internet i informacija, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!