Grebengrad se malo pomalo diže iz pepela

13.04.2022.

07:10

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Utvrda Grebengrad

Utvrda Grebengrad

Foto: HTV / HRT

Jedna od najprepoznatljivijih kulturno-povijesnih lokacija na sjeveru Hrvatske, utvrda je Grebengrad. Posljednjih petnaestak godina znatna se sredstva Ministarstva kulture i Grada Novog Marofa ulažu u njezinu temeljitu obnovu. Malo pomalo utvrda se diže iz pepela. A kako je najavljeno, ulaganja će se nastaviti i u godinama koje slijede. Omiljena je to destinacija brojnih planinara i zaljubljenika u prirodu.

Zbog provale Tatara u 13. stoljeću, na brežuljcima iznad Mađareva i Novog Marofa, sagrađena je jedna od većih i za obranu strateški najvažnijih utvrda onoga vremena - Stari grad Greben.

- Poveznica između Novog Marofa i i Grebengrada je značajna, jer i prva naselja koja su se formirala u Mađarevu vežu se upravo za sam Grebengrad, ističe Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

U 18. stoljeću grofovi Erdödy napuštaju utvrdu čime počinje njezino propadanje. Stoga raduje što se svake godine u Grebengrad ulažu znatna sredstva ne bi li se utvrdi vratio stari sjaj. Kako bi se ova zagorska ljepotica podignula iz pepela, pod budnim okom konzervatora svaki se kamen pomno slaže.

- Možete vidjeti da su radovi upravo u tijeku, jedan dio radova je izveden. Završava se sanacija tih zidova kako ne bi došlo do urušavanja, dakle najugroženiji dijelovi se saniraju, jer Grebengrad je vrlo popularno turističko odredište, govori Vesna Pascuttini Juraga, pročelnica Konzervatorskog odjela u Varaždinu.

- Ako pogledate, mi se sada nalazimo na gornjem dijelu same utvrde. Kad se utvrde postojeći zidovi, onda se može krenuti u daljnje kopanje. Recimo, natkrivena kapela ona je najidealnija za dubinsko istraživanje, dodaje Jenkač.

S vrha utvrde, na otprilike 500 metara nadmorske visine, pogled puca na živopisne zagorske brege. Staza do vrha nije zahtjevna, a može se doći iz nekoliko smjerova. Grebengradski planinari čuvari su ovih bedema.

- To je jedan stil života gdje moramo biti odgovorni sebi, prirodi, biljnom i životinjskom svijetu... Primjećivati taj svijet, vodotoke, geologiju, tlo i rude na koje nailazimo, ističe Zdravko Maltar, predsjednik Planinarskog društva "Grebengrad".

Ovi šareni obronci prepuni biljnog i životinjskog svijeta nude bijeg od svakodnevice.

No, da bismo uživali u miru, tišini i ljepoti, najprije moramo poštivati pravila prirode. Jer ona je tu bila mnogo prije nas.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!