Harmonikaši iz Slavonskog Broda među najboljima na svijetu

23.01.2022.

12:47

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/IMS/HRT

Zlato za Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy

Zlato za Brodski harmonikaški orkestar Bela pl. Panthy

Foto: HTV / HRT

Slavonski Brod može se pohvaliti jednim od najboljih harmonikaša na svijetu. Orkestar iz Slavonskog Broda među najboljima je na svijetu. Potvrda im je nedavno stigla s jednog od najprestižnijih međunarodnih festivala "Svjetskog trofeja harmonike". Njihove jedinstvene glazbeno-scenske adaptacije žiri je nagradio zlatom!


Snimke nastupa brodskih harmonikaša žiri prestižnog svjetskog festivala ostavile su bez daha.

- Predsjednik Svjetske harmonikaške organizacije je, kada je primio našu snimku, rekao da je zaista ostao zatečen i u potpunosti šokiran da tako negdje nešto postoji, ističe Sanja Nuhanović, voditeljica Brodskog harmonikaškog orkestra Bela pl. Panthy.

Natjecanje s tradicijom dugom sedam desetljeća drugi se put održavalo online i Brođanima pružilo jedinstvenu priliku.

Predstavili su se svjetskoj harmonikaškoj sceni sa svim glazbeno-scenskim spektaklima koje rade na otvorenju Međunarodnog festivala harmonike.

S glazbenicima i plesačima iz Sarajeva i Broda pripremaju adaptacije poznatih mjuzikala i rock-uspješnica.

Sara Sučić, članica brodskog harmonikaškog orkestra, predstavljala ih je dok je studirala klasičnu harmoniku u Bremenu, a komentari i reakcije njezinih kolega i profesora pokazali su joj da je to stvarno nešto vrijedno pažnje.

A i svjetskog zlata! U kategoriji "šoubend orkestra" nisu imali konkurenciju. Osvojili su gotovo maksimalnih 25 bodova.  

- Mislim da takve projekte ne radi nijedan orkestar, harmonikaški orkestar. Naporne su probe kad dođe do toga ali rezultat je veličanstven, kaže Anita Geršić, članica orkestra.

- Nakon naših festivala smo uvijek znali reći da nismo ni svjesni što smo napravili, prepričava Davor Jurić.

Svjetska nagrada još im je draža jer dolazi u pandemijsko doba obilježeno rijetkim nastupima. Jedva čekaju da uz klasični repertoar publiku nagrade novim iskoracima u svijet mjuzikla i popularne glazbe. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!