HGSS kupio agregat Ivanu, vezanom za invalidska kolica

13.09.2023.

17:14

Autor: Višnja Ružojčić

Od nesretnog skoka u Dravu prije 16 godina Ivan Prgomet iz Slavonskog Šamca vezan je uz invalidska kolica. Diše uz pomoć respiratora, a kada je u nevremenu u srpnju selo ostalo bez električne energije, spasio ga je posuđeni agregat. Slavonskobrodski HGSS-ovci prikupili su novac i kupili mu novi uređaj.


U domu Ivana Prgometa sva pomagala kojima se koristi kako bi živio pokreće struja. Pa kad je u srpanjskom nevremenu selo tri dana ostalo bez električne energije disao je zahvaljujući posuđenom agregatu.


- U slučaju da se meni bilo što dogodi s tim agregatom ja sam ostao bez zraka, bez respiratora, bez disanja, bez ičega, govori Ivan. 


Na takve poruke humanitarci iz Gorske službe spašavanja nikada ne ostanu ravnodušni. Odmah su znali da agregat na posudbu za ovu obitelj nije opcija.


- Možda mu ne bi mogli dostaviti agregat u nekom brzom periodu i onda smo mi odlučili da se skupimo i pomognemo njemu, na taj način da mu doniramo agregat, kazao je Karlo Olić, član HGSS-a Slavonski Brod.


-Ja se još jednom zahvaljujem HGSS-u na ažurnosti, na brzini, na svemu. Iznenađen sam što su tako brzo reagirali kada nas već sustav ne prepoznaje, rekao je Ivan. 


Godinama se Ivan Prgomet pokušava izboriti za još jedan respirator i dodatne vanjske baterije. 


- Ne smo u slučaju neke katastrofe nekakve… nego ne mogu dobit uopće da izađem iz svog prostora, da budem sa društvom da budem van svoje sobe i svoje kuće, kaže. To bi mu značilo slobodu. Za kolica je vezan 16 godina, od nesretnog skoka u Dravu. No molba mu je odbijena.


- U HZZO-u kažu da to nije pripisano u dokumentaciji i da se to ne može dobiti, rekao je. 


Tim više, ganula je cijelu obitelj gesta HGSS-a. Financijski nevelika, ali ljudski golema.


- Jako smo se iznenadili. Ivan se jest obratio, ali nedoumica je bila, kaže njegova majka Ankica Prgomet.


- Stvarno neka mala gesta. No izgleda da nedostaje to malo , kako bih rekao, dobrote među ljudima, rekao je Karlo Olić. 


Osobe s invaliditetom za sustav su, smatra Ivan, samo brojevi i dijagnoza. Pravilnici ne vide da imaju potrebu za druženjem i životom kao i ostali. I to je ono što ga najviše boli.  Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!