HGSS obilježava svoj dan, pri završetku nabavka helikoptera za spašavanje

15.06.2022.

17:21

Autor: Tanja Kuturovac/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

HGSS obilježava svoj dan

HGSS obilježava svoj dan

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

O njima čitamo, njima se divimo, ali ipak ih ne želimo sresti, pogotovo ne dok rade, jer bi to značilo da smo ugroženi. Spasioci Hrvatske gorske službe spašavanja obilježavaju svoj dan i slave svog zaštitnika - svetog Bernarda. Jedan od najstarijih članova karlovačke službe primio je medalju gradonačelnika.

Dubravko Butala spreman je za mirovinu. No, u nju najvjerojatnije neće otići. Nakon pune 42 godine u Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja - radio bi i dalje.

- Ja bih ostalo još i dalje, jer osjećam da mogu pomoć u nekim segmentima, ako ih neće smetat ja bih radio još i dalje, kaže član HGSS-a Karlovac Dubravko Butala.

Svi otprilike znamo što rade u HGSS-u. Idu tamo gdje nitko drugi ne može i spašavaju živote. Dubravko se nauživao takvih situacija iako, kaže, akcije spašavanja najbolje je zaboraviti. Nisu sve sa sretnim završetkom.

- To nam je drago, kad netko nekoga povučemo odzgora za nogu, nekoga tko je već krenuo gore, kad ga povučemo za noge i vratimo u život, to je nešto najljepše, dodaje Butala.

Za svoj rad dobio je medalju gradonačelnika.

- Jedan od onih formalnih znakova da će, da ćete i za 10. 200 godina ostati upisani u knjige grada Karlovca, ističe gradonačelnik Karlovca Damir Mandić.

Ipak ono najvažnije što Dubravko ostavlja jest znanje. Već godinama obučava mlade koji žele volontirati u HGSS-u. Jer turistička sezona je počela, posla ima napretek. U službi se nadaju i skorašnjoj nabavi helikoptera.

- MUP je pri završetku nabavke helikoptera baš za spašavanje, a HGSS-u u zakonu stoji da se bavi helikopterskim spašavanjem, i to uspješno radi, još od bivše države, naovamo, kaže pročelnik HGSS-a Josip Granić.

U 70 godina od osnutka, štošta se promijenilo u gorskoj službi spašavanja. Moderna oprema, dronovi, termovizije - sve to olakšava potrage i spašavanja.

No i ova priča dokazuje - ništa bez čovjeka i to volontera na čijim postavkama se temelji cijela služba. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!