16:59 / 03.03.2021.

Autor: Tatjana Lisičin/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/D.D.

HGSS organizirao vježbe spašavanja na brzoj vodi

HGSS organizirao vježbe spašavanja za Slovence

HGSS organizirao vježbe spašavanja za Slovence

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja bili su domaćini članovima slovenskog Zavoda za zaštitu od utapanja. Na Cetini su uvježbavali tehnike spašavanja unesrećenih na brzoj vodi.

Vježbali su spašavanje iz brze vode, s čamcima, uz pomoć užadi, različitim tehnikama. U neukrotivoj Cetini budući instruktori učili su i o potrazi na vodama, te o spašavanju iz potopljenih vozila.

Člnovi slovenskog Zavoda za zaštitu od utapanja nisu u sustavu spasilačkih službi i u spašavanju unesrećenih manjka im znanja i iskustva.

- Ovdje smo dobili znanja i iskustva radom na poplavama, što mi nemamo, pa je to bilo veoma interesantno, rekao je Urban Herzog iz Zavod za zaštitu od utapanja, Slovenija.

- Naš tečaj se razlikuje po metodama spašavanja. Imamo metode gdje se spašava fizički, stavljamo ruke na oštećenoga, ili dolazimo hodajući, klečeći, plivajući ili veslajući do osobe, objašnjava Ivan Šafradin, Instruktor za spašavanje na brzim vodama i u poplavi HGSS-a.

Specifičnu vrstu spašavanja HGSS-ovci su počeli primjenjivati 2009. Usavršili su je na tečajevima organizacije Rescue 3 koja izdaje certifikate polaznicima iz cijeloga svijeta.

- Pošto se bave sličnim poslovima, odlučili su standardizirati neke svoje tečajeve, približiti se standardima Rescue 3 International, kaže Toni Poljak, instruktor za spašavanje na brzim vodama i u poplavi HGSS-a.

- Strukovnost i znanje koje smo tu dobili će nam sigurno pomoći da i kod nas napravimo neke bolje programe, da počnemo s boljom obukom za naše tečajnice koje kod nas rade na spašavanju iz divlje vode, priča Samo Leštan, Zavod za zaštitu od utapanja, Slovenija.

U osam dana borbe s Cetinom, od svojih su polaznika učili i instruktori, stjecali su nova znanja o obučavanju vodiča. Bio je to jedan od naših najkvalitetnijih tečajeva, zadovoljni su u GSS-u.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!