Horvatovi trebaju pomoć: Majka se bori s karcinomom, a otac nema posao

16.03.2022.

17:00

Autor: Leo Škrinjarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Obitelj Horvat treba pomoć

Obitelj Horvat treba pomoć

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Gradsko društvo Crvenog križa iz Slatine ovih je dana pokrenulo nacionalnu humanitarnu akciju pod nazivom „Dom za Horvatove" kojom žele prikupiti 140 tisuća kuna za kupovinu već pronađene kuće u kojoj će živjeti šesteročlana obitelj Horvat iz Noskovaca koja trenutno živi u derutnoj kući bez osnovnih uvjeta za život.

Uz to majka je oboljela od zloćudnog tumora te često odlazi na kemoterapije u Zagreb dok otac koji nema stalan posao trenutno brine o četvero malodobne djece.

U trošnoj kući obitelji Horvat nema pitke vode i kanalizacije, zidovi su vlažni, a i krov prokišnjava. U derutnoj kupaoni u kantama drže vodu za osobnu higijenu. Do sada nisu koristili nikakvu socijalnu pomoć već su vlastitim radom krpali kraj s krajem. No onda je sredinom prošle godine 31-godišnjoj supruzi Adrijani dijagnosticiran zloćudni tumor dojke i limfnih čvorova.

- Operacija je bila 24. siječnja. Uklonili su mi taj dio i dvanaest limfnih čvorova od kojih je šest pozitivno na tumor. S tim da je pet milimetara tumora još ostalo koje ćemo sada sa trećom kemoterapijom i zračenjima ubiti, priča Adrijana

Stjepan koji je prehranjivao obitelj raznim poslovima ostao je bez prihoda. Naime, dok je supruga na liječenju u Zagrebu, ostaje kod kuće i brine o četvero malodobne djece. Gradsko društvo Crvenog križa iz Slatine pronašlo im je odgovarajuću kuću u obližnjoj Čađavici te pokrenulo nacionalnu humanitarnu akciju za kupnju kuće.

- Kupit ćemo još nešto dodatnih kućanskih aparata i priključak za vodu ćemo napraviti. Priključak za kanalizaciju još ne postoji mada bi i to htjeli riješiti, ali ga trenutno nema u Čađavici. Malena djeca će imati dječji vrtić jako blizu, jedna djevojčica će od jeseni krenuti u školu u 2. razred tamo, kjao i dvoje starijih, kaže Vlatko Jelenčić, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Slatina.

Adrijana poručuje kako joj je dovoljno da imaju svoju kupaonicu i vodu. A djeca se vesele svojoj sobi u novoj kući.

Humanitarna akcija „Dom za Horvatove" traje do 11. lipnja, a svi koji žele pomoći mogu to učiniti uplatom dobrovoljnih priloga na žiro račun Gradskog društva crvenog križa Slatina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!