08:52 / 27.01.2021.

Autor: Paula Poljak-Morandini/Dobro jutro, Hrvatska

Hrana iz keramičke peći

Hrana od keramike

Hrana od keramike

Foto: HTV / HRT

Božićni keksići, kolači, čaj, svakovrsne delicije prizivaju mirise čokolade i vanilije, toplinu doma i druženja. No, djela su to vrijednih ruku keramičarki i keramičara, ispečena u keramičkim pećima. Izložili su ih u centru Varaždina.


- Sudjeluju 22 autora, umjetnika iz Hrvatske i Varaždina te Slovenije s 29 radova. Izložba je žirirana, nisu čak svi radovi odabrani zbog pomanjkanja prostora, ali i gledalo se na kvalitetu, kaže Željka Bračko, koordinatorica izložbe i potpredsjednica HKU Kerameikon.

Sve to kulinarsko bogatstvo dio je tradicionalne priče jednog od tri hrvatska keramičarska udruženja. U blagdansko doba, u sklopu projekta Ceramica multiplex, organiziraju izložbu „Kerameikon i prijatelji". Kerameikon je 2002. između ostalih - osnovala Blaženka Šoić, Krenuli su s tečajevima a rezutlat su samostalne umjetnice koje danas imaju svoje karijere.

Od 2002. projekt Ceramica Multiplex otkrio je varaždinskoj publici svu raskoš izražajnih mogućnosti koje glina pruža. Gostovalo je tamo mnogo inozemnih autora sa svojim radovima. Nekima mlađima izlaganje u Varaždinu otvorilo je vrata u svijet keramike. Kerameikon je, dodaje Željka Bračko - i grupna članica Međunarodne akademije keramike u Ženevi.

Za razliku od uobičajenih slastica za koje priprema traje najviše nekoliko sati, rad u glini ima mnogo faza, zahtijeva vrijeme, poštovanje zakonitosti te iskustvo, kako bi se osnovna ideja mogla i oživotvoriti, priča članica Kerameikona Sanja Brezovec. Kaže kako je to kreativan posao s rukama koji jako opušta i smiruje. 

- Svatko nešto drugo traži u keramici. Recimo, ja volim pričati neke priče. Nije da me toliko smiruje, kolko imam potrebu za izražavanjem, priča Željka Bračko.

Budući da je prostor koji im je grad ustupio na korištenje ambijentom prikladan, ali zbog pokvarenog grijanja neprikladan u zimskim mjesecima, godinama u to doba svoje radove predstavljaju u - izlozima Galerije K10. Tako za šetnje gradom prolaznici ili pak namjernici mogu bezbrižno pogledati umjetničke delicije.

Na vizualnoj gozbi - svečanom stolu pozitivnih emocija, kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout ispričala je uz radove keramičarki i keramičara priču o vječnoj isprepletenoj ljubavi prema hrani i umjetnosti.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!