HRT-ov dokumentarac Ane Mljećka

17.09.2022.

13:02

Autor: Sandra Lacković/More/M.Š./HRT

Ane Mljećka

Ane Mljećka

Foto: HTV / HRT

Na Mljetu je pretpremijerno prikazan HRT-ov dokumentarac Ane Mljećka. O ženi koja ja prije 40-ak godina otišla u Ameriku, ali kao da nikad nije napustila rodni otok.

Ane Stražičić Rodrigez četrdesetak godina živi i radi u Americi - no svake godine dva ljetna mjeseca s obitelji provodi na rodnome Mljetu. S obje strane oceana znaju je kao humanitarku i promotoricu hrvatske kulture, tradicije, jezika, običaja.

- Došli ste u komin Ane Mljećke, u moju kuću mojih roditelja oni više nisu ovdje ali sam ja nastavila njihovu tradiciju. Ovo je sad ribarski brodet kakvoga smo mi kuhali stoljećima, a riba je uhvaćena mrežama popunicama i vršama kako se hitalo 3000 godina, ističe Ana Stražičić Rodrigez. 

Ne odustaje od tradicije koju su njezini roditelji započeli prije 50 godina. Na taraci obiteljske kuće u Pomeni ugosti sudionike Južnodalmatinske regate. Jela koja pripremi objavila je u kuharici "Tradicionalna hrvatska kuhinja iz dubrovačkog kraja" jer ništa joj u Americi nema okus Jadrana.

- S tom knjigom sam počela promociju hrane u Americi i to se sad počelo sve više o tome govoriti i raditi, tako da su se počeli ljudi zainteresirati se za hrvatsku kuhinju, sada već znaju koja su hrvatska jela. 

Iako živi na drugom kontinentu - posvećenu je očuvanju tradicijskih vrijednosti otoka s kojeg je potekla.

- Ribanje je dio naše egzistencije koju mi moramo očuvati i prenijeti na naše nove generacije, moja mala koja je rođena Amerikanka došla je ovdje. Naučila je krpiti mreže, ribati s mrežama, vršama i parangalima. To je ono u čemu uživamo, međutim naši zakoni nam to zabranjuju, mi ćemo se boriti za to da nam se vrati naš obali pojas za nas stanovnike Nacionalnoga parka. 

O ženi ogromne energije i entuzijazma, u njezinoj mljetskoj svakodnevici - redakcija pučke i predajne kulture snimila je dokumentarac "Ane Mljećka". 

- Nas je privuklo da kroz jedan dokumentarni filmski portret ispričamo priču o ženi koja se poistovjećuje s otokom s kojeg je odavno otišla i živi u Americi. Svako ljeto provodi ovdje i puna je nekih zamisli inovacija kako bi se ovdje mogu poboljšati život zajednici, ističe Ljiljana Šišmanović, autorica dokumentarnog filma "Ane Mljećka". 

- U svakom slučaju pokušali smo Anu prikazati kao Anu Mljećku koju mi vidimo a ne kako se ona predstavlja drugima, kaže Davor Borić, autor dokumentarnog filma "Ane Mljećka".

- Tu nostalgiju koju mi Dalmatinci imamo , nitko drugi nema i zbog ljepote naše lijepe Dalmacije to ponekad toliko boli da osjećate bol i zato sam se posvetila tome, ističe Ane Stražičić Rodrigez. 

Film je pretpremijerno prikazan na Mljetu.

- To je domoljub kojeg rijetko srećete, nesebično daje sebe, vjerojatno što je tako daleko još i više, govori Jany Hansal

- Ja stojim iza toga da su žene bolji dio mljetskog stanovništva, pametne , lijepe, poduzetne, vrijedne, Ane je jedna od tih, kaže Magdalena Nardelli Kovačić

Gledatelji HRT-a "Anu Mljećku" mogu vidjeti 25.rujna. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!