Hrvatska je dobila svoju prvu školu za majstore pizze u Istri. Svoja je vrata otvorila u Volmama, a učitelji su svjetski prvaci u izradi najpopularnijeg jela na svijetu.
08.10.2024.
07:01
Autor: Ivana Nežić/V.K./Regionalni dnevnik/HRT
Hrvatska je dobila svoju prvu školu za majstore pizze u Istri. Svoja je vrata otvorila u Volmama, a učitelji su svjetski prvaci u izradi najpopularnijeg jela na svijetu.
Samo pet sastojaka dovoljno je za sreću. Brašno, voda, kvasac, ulje i voda recept su za pizzu. Ali iza one vrhunske talijanske, krije se mnogo više.
- Sve ovisi o kvaliteti brašna. Često mislimo da je dovoljno uzeti brašno oznake "00" i da se ono može koristiti za sve, a ustvari, trebamo dobro paziti koliko sadrži proteina, to vam je kao kad kupujete automobil, pa gledate kolika je snaga motora, govori Graziano Bertuzzo, pizza-majstor.
Graziano je u ovom poslu više od pola stoljeća, kroz ruke mu je prošlo milijun pizza. Uz ostale pizza majstore, dio je tima scuola italiana pizzaioli, prva takva u Hrvatskoj i 31. u svijetu.
- Hrvatsko je tržište prepuno talijanskih pizza majstora, koji ovdje dolaze odraditi sezonu. Naša škola ima za cilj formirati hrvatske pizzajole, prenijeti mu najbolje od talijanske pizze i to u svim svojim stilovima, naglasio je Enrico Bonardo, komercijalni direktor i marketinški menadžer škole.
Jer pizza nije samo klasična napoletana, kažu. Ona se dijeli u dva makrosvijeta okrugla i iz pleha, a onda postoje razne podvrste. Sve se to uči u ovoj školi.
- Specijalizirat će se u raznim stilovima pizza. Kao što možete vidjeti iza mojih leđa imamo razne peći, dakle i različite temperature, sve to utječe baš na razne stilove, istaknuo je Tiziano Defilippis, tehnički direktor škole.
Sve su traženije one bez glutena. Domenico je upravo postao svjetski prvak.
- Treba ga manje miješati u mikseru, tek nekoliko minuta a onda dovršiti ručno. S obzirom na to da brašno sadrži mnogo škroba i šećera, moramo izbjeći da izbaci vlažnost, što se više mijesi to više postaje ljepljivo, pokazuje Domenico Fasallo, svjetski prvak u bezglutenskoj pizzi.
I peći u električnoj peći. Najpopularnije jelo na svijetu krije mnoge tajne, koje od sad i u Hrvatskoj, mogu svi naučiti.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora