Hrvatska rasvjeta u vatikanskim jaslicama

05.12.2022.

20:14

Autor: Marko Percan/Dnevnik/P.F./HRT

Zahtjevno dizajnersko rješenje rasvjete jaslica u Vatikanu osmislila pulska tvrtka

Zahtjevno dizajnersko rješenje rasvjete jaslica u Vatikanu osmislila pulska tvrtka

Foto: Dnevnik / HRT

Rijetki imaju priliku osmisliti rješenje za rasvjetu božićnih jaslica s 18 statua u prirodnoj veličini koje krase vatikanski Trg svetog Petra. Ove je godine ta čast pripala pulskoj tvrtki specijaliziranoj za dizajn rasvjete "Skira".

Osvijetliti prizor Isusova rođenja na glavnom vatikanskom trgu s pomoću sedamdesetak rasvjetnih tijela koja se ne vide pravi je tehnološki pothvat.

- Predložio sam da se napravi jedan krug u samom podu bine da se to sve skupa izreže u elipsu i da se oboji u mat crno i da se svi reflektori sakriju ispod, objasnio je Dean Skira, dizajner rasvjete.

Trebalo je i uskladiti svjetlo s glazbom kako bi zajedno ispričali priču o Isusovu rođenju.

- Napravili smo scenografiju tako da se prvo pojavljuju djeca, onda nakon toga sve ostalo, skulpture ljudi koji su u priči oko rođenja Isusa, objasnio je Skira.

Pripreme za taj zahtjevni projekt trajale su mjesecima jer svaki reflektor ima svoj efekt.

- Postoji vremenska linija kako se efekti odvijaju te su preklopljeni razni efekti koji se vrte u realnom vremenu, istaknuo je Božidar Pustijanac, projektant.

Pomalo je nevjerojatno da se rasvjetom vatikanskih jaslica može upravljati i iz Pule, i to putem mobitela.

- Svaka statua se vidi posebno, svaki reflektor posebno sad je sve ugašeno jer je dan, svakog mogu posebno paliti, mogu što hoću, izjavio je Godvin Poropat, projektant.

Rasvjeta je svečano upaljena prekjučer, a predstavnike pulske tvrtke primio je i sam Papa.

- Moram reći da je to iskustvo koje nadilazi profesionalni segment mog života. To je veoma značajan duhovni trenutak koji se dogodio kada sam susreo papu i kada mi je dao ruku. Jako sam ponosan što smo mi Hrvati imali prilike sudjelovati u jednom tako značajnom eventu, naglasio je Skira.

Veliko je to priznanje za pulsku tvrtku. Koja iza sebe već ima četrdesetak međunarodnih nagrada za projekte diljem svijeta.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!