Hrvatska Sahara u Đurđevcu

01.07.2021.

10:03

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/V.M./HRT

Đurđevački peski

Đurđevački peski

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Đurđevački pijesci (peski) ili hrvatska Sahara, ostaci su jedine pustinje u našoj zemlji koja svojim prirodnim atrakcijama privlači posjetitelje.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o novom Centru za posjetitelje koji se otvara na jesen i slikovnici "Pjesko" razgovarali smo s gradonačelnikom Đurđevca Hrvojem Jančijem i književnicom i ekologinjom Božicom Jelušić:

Posjetiteljski centar bit će opremljen je najnovijom tehnologijom unutar kojeg je postavljen multimedijalni, interaktivni i visokotehnološki koncept.


- Cilj je stvoriti iskustvo posjetiteljima na način da mu se prenesu znanja o zanimljivom fenomenu Đurđevačkih pijesaka daleko poznatog u Europi, napominju nositelji projekta.


Sadržaj postava temelji se na znanstvenim spoznajama iz područja geologije i biologije te u manjem obimu područja povijesti.


- Svaka soba unutar centra priča svoju priču, dok obilazak počinje od potkrovlja sa zvjezdanim nebom, nakon čega posjetitelji putuju vremenskom kapsulom, odnosno liftom u ostatak prostorija, dodaju autori projekta.


Pijesci danas predstavljaju najveće i najviše naslage pijeska u kontinentalnom djelu Hrvatskea za njih su vezani već pomalo zaboravljeni narodni izrazi ¨Hrvatska Sahara¨ i ¨Krvavi pijesci¨ - metafora za nekadašnji saharski izgled tog prostora i borbu poljodjelaca sa "živim" pijeskom koji je zasipao dijelove naselja i poljoprivredne površine.

Đurđevački pijesci

Đurđevački pijesci

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Slikovnica "Pjesko – pješčani dječak"


U suradnji sa koprivničkom slikaricom Gordanom Špoljar-Andrašić, spisateljica Božica Jelušić ostvarila je slikovnicu "Pjesko – pješčani dječak". 


– Dječak Pjesko je jednostavan, dobar, običan i mogao bi biti netko vaš. Nema super-moći, ne dolazi iz druge dimenzije, stvoren je na podravskoj zemlji, sljubljen s prirodom, odan svojoj obitelji i blizak drugoj djeci. Izdvaja ga veliko srce, puno plemenitosti i potreba da od malena čini dobra djela. Pozitivan je, ima povjerenja u dobre ishode, sprijateljuje se s moćnim vjetrom, shvativši da ga ne može pobijediti u njegovoj silini i goropadnosti, kaže Božica Jelušić.

"Pjesko - pješčani dječak"

"Pjesko - pješčani dječak"

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!