19:26 / 01.01.2021.

Autor: Mariola Milardović Perić/T.V./Dnevnik/HRT

Hrvatska velikoga srca

-

-

Foto: - / -

Pomoć razrušenom području dolazi sa svih strana. Odmah nakon potresa, Hrvatska se ujedinila i pokazala svoje veliko srce.
Pomoć razrušenom području dolazi sa svih strana. Odmah nakon potresa, Hrvatska se ujedinila i pokazala svoje veliko srce. Nema onoga tko ne želi pomoći. Grad Supetar, raznježen prvom bebom koja se rodila upravo u Sisku, odlučio je obitelji sagraditi novi dom.

➡️ Potresi - najnovije informacije
➡️ Prva beba u 2021. rođena u Sisku, obitelj ostala bez kuće u potresu
➡️ HRT-ova reporterka: U Petrinju je došlo malo pozitive, izašlo je sunce
➡️ 'Bit će opet dobro, bitno da je glava na ramenu'

Malom Darisu Safiću danas su svi radovali. Rodio se u prvim sekundama Nove godine, u porušenom Sisku. Više je to od puke simbolike. Svijet ga nije dočekao raširenih ruku, zemlja je postala maćeha, kuća mu je srušena. No zato je okružen dobrim ljudima. Novi će mu dom sagraditi Bračani.

- Čula sam se s ocem, bio je zahvalan. Skroman, kaže Ivana Marković, gradonačelnica Supetra.

Supetar se pridružio inicijativi nekolicine primorskih  gradova da svaka jedinica lokalne uprave i samouprave obnovi jednu porušenu kuću. Donatori se javljaju, otvorit će se poseban račun.

- Mi ćemo za dan, dva krenuti gore, povesti stručnjake sa sobom, da vidimo stanje i odmah krenuti sa procedurom, dodaje gradonačelnica. 

Iz svih krajeva Hrvatske slijeva se pomoć prema napaćenom kraju. Općina Sveti Ilija u Varaždinskoj županiji u jednom danu napunila je dva tegljača hrane, higijenskih potrepština, drvne građe, cerada.

- Nema domaćinstva koje nam se nije priključilo, hvala svima, poručuje Marin Bosilj, načelnik općine Sveti Ilija.

- Mi smo tu sad i ako opet bude trebalo, što god treba, kaže Franjo Dreven, predsjednik DVD-a Sveti Ilija.

A iz srca Dalmacije, iz Splita širi se miris sarmi. Sve do porušene Gline. Od rane zore, Sandra i Dane, bračno-kulinarski par, za velikim je loncima, motaju se stotine sarmi, sutra će njima grijati promrzle duše.

- Mi ćemo ujutro put Gline, pet stotina sarmi nosimo i toliko porcija juhe, najavio je ugostitelj Dane Tahirović.

Naimirnice su donirali prijatelji, oni otvorili svoju kuhinju. U restoran stalno stižu donacije.Trebat će ujutro vozilo više.

- Normalno da me pogodilo. Ljudi su isti kao mi. Oni su izgubili sve, a mi sve imamo. Kako nećeš pomoći, kaže Tahirović.

To je splitsko srce. Nošeno valom dobrote koji se ne smije povući.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!