Hrvatske ribolovke osvojile pojedinačno svjetsko zlato i ekipnu broncu

27.09.2021.

06:59

Autor: Kristina Štrbac/More/M.Š./HRT

Marina Mavrinac Matulja

Marina Mavrinac Matulja

Foto: More / HRT

Prošlog vikenda na svjetskom prvenstvu u Francuskoj naša ekipa osvojila je broncu, a naša reprezentativka pojedinačno je osvojila zlato i to drugi put zaredom.

Svjetska prvakinja u ribolovu s kraja je Marina Mavrinac Matulja, članica SRD Zubatac iz Lovrana. Prošloga tjedna u Francuskom La Trembladeu osvojila je drugo svjetsko zlato zaredom.

- Lovila sam korak po korak, po toj pješčanoj plaži, uživala sam u svakom valu, jer su divne te plaže Atlantika i tako sam odlučila ribolov po ribolov prihvatiti i dat najbolje od sebe jer su bili različiti. Svaki ribolov je bio drukčiji, ističe Marina Mavrinac Matulja.

Marina je uspjela obraniti zlato i uzela ga je odlučno, s trinaest bodova ispred drugoplasirane. Iznimno je sretna i zbog uspjeha cijele reprezentacije u ovom četverodnevnom maratonskom ribolovu.

Naime, iako su na svjetskoj ljestvici prve godinama, ovoga puta im je bilo teže jer su otputovale bez svoga dotadašnjeg trenera.

- Ja sam krenula vrlo dobro, no kao ekipa nismo. Ali rasli smo iz dana u dan, dogovarale se, dijelile taktiku i na kraju smo pobijedile. Taj novi trener, gospodin Vrbat, rekao je "cure vjerojatno nećete osvojiti medalju, ali postoji jedna šansa, minimalna šansa". Mi smo pitale koja je - sutra morate biti prve, priča svjetska prvakinja. 

Hrvatska ima i treću najbolju ekipu na svijetu. Također drugi put zaredom. S Marinom i Splićankom Anom Vučetić, tri seniorke iz zadarskog Zubatca - Ardenom i Esterom Bajlo i Teom Sikirić, te Jagodom Razum iz Kukljice, do zadnjeg su se trenutka borile za broncu.

- Sve dok nisu izašli službeni rezultati mi nismo znale kako smo prošle. I taman dok smo gledali kako je Marina prva i to je bilo službeno mi smo to slavili svi na balkonu i bili s njom i odjednom se Tea proderala kao treće smo. I mi svi onako "wooow je li moguće" jer mi smo već bile ono kao, otpisale taj film i tu mogućnost, govori Estera Bajlo. 

Natjecanje je kažu, bilo specifično jer je svaki dan bio drugačiji. Lovili su se uglavnom brancini. Pravila se djelomično razlikuju od naših, prije svega puštanje ribe natrag u more.

- To se uvodi sad i kod nas. A to je da je sačuvati ribu na životu prioritet. Znači ne smijete ribu vući po pijesku, morate je odmah skidati s udice, staviti u vodu, često mijenjati tu vodu u kanti tako da bude svježa, odmah dignuti ruku da dođe sudac, čim prije izmjeri ribu je vraća u more, govori Ardena Bajlo.

Ardeni Bajlo ovo je dvadeseto jubilarno svjetsko prvenstvo, dok je Tei Sikirić ova bronca sedamnaesta medalja sa svjetskog prvenstva. Prošle godine nije bilo svjetskog prvenstva zbog pandemije, no godinu ranije naša je reprezentacija bila u Južnoj Africi.

- Puno teže osvojena brončana medalja nego prošla, zato što smo nakon tri dana ribolova bile na posljednjem mjestu, pa su nas mnogi otpisali ali mi smo pokazali da smo u tim trenutcima najjače i četvrti dan lova smo bile prvakinje dana i zasluženo osvojile brončanu medalju na ovom svjetskom prvenstvu, kaže reprezentativka Tea Sikirić.

I to, kažu, fizički najnapornijem svjetskom prvenstvu do sada.

- Nosiš puno stvari, ideš pješice kroz taj pijesak i sve, dođeš tamo, loviš, znači ima tih sprudova male bare ispred tebe pa moraš bacati daleko, moraš bježati natraške, ako je plima bježiš otraga, ali je predivno, da se razumijemo jedno veliko, veliko iskustvo, ističe reprezentativka Jagoda Razum.

Istovremeno, na svjetskom prvenstvu je nastupila i muška seniorska reprezentacija koja je nakon četiri dana ribolova ekipno osvojila sedmo mjesto, s najbolje plasiranim Davidom Pinezićem na osamnaestom mjestu. No zato su ženske medalje slavili svi zajedno. Hrvatska ženska reprezentacija na čelu s izbornikom Tonkom Vrbatom već se priprema za neke nove medalje dogodine u Tunisu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!