Hrvatskom restauratorskom zavodu dodijeljena zgrada Tvornice duhana

08.02.2021.

14:43

Autor: Hina

Bivša Tvornica duhana

Bivša Tvornica duhana

Foto: Davorin Višnjić / PIXSELL

Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu u ponedjeljak je dodijeljena na korištenje Hrvatskom restauratorskom zavodu, koji će u tom prostoru obavljati svoju konzervatorsko-restauratorsku djelatnost, izvijestilo je Ministarstvo kulture i medija.


Sporazum o prijenosu prava upravljanja nekretninom Tvornice duhana u Zagrebu na Hrvatski restauratorski zavod potpisale su ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Matea Brstilo Rešetar i ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajana Pleše.


Sklopljenim sporazumom zgrada Tvornice duhana u Jagićevoj ulici u Zagrebu daje se na korištenje Hrvatskom restauratorskom zavodu za potrebe obavljanja konzervatorsko-restauratorske djelatnosti.


Potpisivanje sporazuma

Potpisivanje sporazuma

Foto: Ministarstvo kulture i medija / HRT

Hrvatski restauratorski zavod, ističe Ministarstvo, na novoj će lokaciji dobiti prostor primjeren suvremenim potrebama restauratorske struke u kojem će se provoditi istraživanja, očuvanje i prezentiranje arheoloških, nepokretnih i pokretnih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a s ciljem očuvanja postojećih te stvaranja novih vrijednosti za buduće naraštaje.


- Zgrada Tvornice duhana u Zagrebu prethodno je bila dodijeljena na korištenje Hrvatskom povijesnom muzeju radi rekonstrukcije i prenamjene, no s obzirom na to da rekonstrukcija nije realizirana onako kako je bilo predviđeno te da je za potrebe smještaja Hrvatskog povijesnog muzeja osigurana druga lokacija u bivšoj zgradi Državnog hidrometeorološkog zavoda, zgrada u Jagićevoj ulici dodijeljena je na uporabu Hrvatskom restauratorskom zavodu, ističe se u priopćenju.


Stalni postav Hrvatskog povijesnog muzeja adekvatno će biti smješten na novoj lokaciji, u prostore palače Jelačić nekadašnje zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda na Gornjem gradu.

Potpisivanje sporazuma

Potpisivanje sporazuma

Foto: Ministarstvo kulture i medija / HRT

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!