08:13 / 17.09.2021.

Autor: Maja Zrnić/Dobro jutro, Hrvatska/HTV

Hvar pun djece, nadograđuju se škole i vrtići

Škole i vrtići na Hvaru puni su djece

Škole i vrtići na Hvaru puni su djece

Foto: HRT / HTV

Sunčano i toplo vrijeme, pravo ljetno, produžilo je turističku sezonu na otoku Hvaru. No ipak, započela je školska godina i to s dobrim vijestima. Škole i vrtići su puni djece.


U Dječjem vrtiću Vanđela Božitković u Hvaru već su se nadograđivale zgrade i proširivao prostor vrtića, ali to nije dovoljno. Ove godine upisano je rekordnih 172 djece.

- Od tih 172-je djece, 64-ro je jasličke dobi. To je jedan 'bum' za nas što se tiče djece jasličke dobi. Je li razlog povećani interes za životom na otoku u gradu Hvaru, ne znamo, ali u svakom slučaju se radujemo činjenici da imamo sve više djece i da će Grad Hvar morati razmišljati o izgradnji još jednog vrtića, kaže ravnateljica Sanja Ćurin.

S djecom rade mladi i stručni kadrovi, koji se nakon školovanja vraćaju na otok i nije im teško pronaći radno mjesto u struci. Marija Zagorac, magistrica ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja kaže kako se obrazovala zato da bi se vratila jer "ima veliku ljubav prema otoku".

Stručnih će kadrova trebati i ubuduće, jer optimizam vlada i u središnjem dijelu otoka Hvara.

- Ovu godinu nas je 28 više nego prijašnjih godina. I po prvi put nakon 20 godina imamo 2 razreda prvaša. I to je ne samo optimistično nego prekrasno. Malo smo tijesni s prostorom, pa smo premjestili knjižnicu dako da djeca imaju učionicu, kaže Ana Miljak, ravnateljica Osnovne škole Jelsa.

U jednoj zgradi u Jelsi smještene su i osnovna i srednja škola. Djeca nemaju sportsku dvoranu, a knjižnica je pretvorena u učionicu za prvašiće. Splitsko-dalmatinska županija kao osnivač škole u Jelsi, mora planirati izgradnju nove školske zgrade, koja je postala pretijesna za svu djecu.

Čini se da su zapuhali neki novi vjetrovi na škoju. Mlade obitelji i njihova djeca su sve brojniji stanovnici otoka i treba im prostor za sretno djetinstvo i odrastanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!