I Medvednica ima svoju legendu – onu o Crnoj kraljici

29.10.2021.

13:08

Autor: Kod nas doma/HTV

Dragitza Raštegorac je u Hrvatsku iz Perua stigla prije šest godina i od tada je Zagreb postao njezin novi dom

Dragitza Raštegorac je u Hrvatsku iz Perua stigla prije šest godina i od tada je Zagreb postao njezin novi dom

Foto: Kod nas doma / HRT

Dragitza Raštegorac je u Hrvatsku iz Perua stigla prije šest godina i od tada je Zagreb postao njezin novi dom. Danas je "slučajni" turist s idejom da bolje upozna našu zemlju, ljude i običaje. 

- Do sada sam naučila da gotovo svaki kraj Hrvatske ima neku svoju predaju ili legendu, i shvatila sam kako u potrazi za njima čak ne moram ni putovati jer se, na primjer, dovoljno prošetati prirodom, priča Dragitza za HTV-ovu emisiju kod nas doma.

Tako je u nedavnoj šetnji Sljemenom doznala da i obronci Medvednice imaju svoju legendu – onu o Crnoj Kraljici, te je odlučila saznati više o njoj kroz razgovor s povjesničarkom Đurđicom Vitković.

- Legende ju karakteriziraju kao vrlo zlu osobu koja je uvijek bila odjevena u crno, i koja je sa sobom vodila svog gavrana koji je napadao ljude po njenoj naredbi. No, zapravo se radi o kćeri hrvatskog bana Hermana II. Celjskog, koja je udajom za kralja Žigmunda Luksemburškog postala ugarskom, hrvatskom i češkom kraljicom. Udala se dosta mlada, za čovjeka koji je bio više od 20 godina stariji od nje, te je imala 'izlete' izvan braka zbog čega su je okarakterizirali kao nepoćudnu i nemoralnu. Još je bila i politički vrlo aktivna, što nije bilo toliko uobičajeno za žene njezinog doba, priča Vitković.

Dodaje kako je, prema legendi, Crna Kraljica prodala dušu vragu kako bi spasila Medvedgrad od opsade Turaka.

- Navodno se nakon toga pokajala, i htjela je prevariti vraga. Nudila je 12 vjedara zlata onome tko ju tri puta prenese oko utvrde, no nitko nije mogao proći sve vražje stupice, kaže.

Na Medvedgradu postoji prekrasan zdenac, uz koji se vežu čak dvije legende o Crnoj Kraljici. Prema jednoj, nije htjela pomoći narodu kojeg je morila strašna žeđ zbog suše – bili su prepušteni sami sebi. Za kaznu je njezin zdenac presušio, a narodu se stvorio novi koji ih je spasio. Prema drugoj legendi, samo je ona pila iz tog zdenca, jer se bojala da bi ju netko mogao otrovati.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!