17:36 / 15.12.2021.

Autor: Studio 4/HRT/D.S.

I ovog prosinca akcija "Želim život"

gđa. Marija Rukavina

gđa. Marija Rukavina

Foto: Studio 4 / HRT

Zaklada Ana Rukavina i ovog prosinca organizira akciju "Želim život", čiji je glavni cilj prikupljanje sredstava za daljnje širenje Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica te stručno usavršavanje mladih liječnika na području hematologije i srodnih specijalizacija. O djelatnosti te zaklade govorila je u emisiji "Studio 4" voditeljica zaklade, gđa. Marija Rukavina.

Prije 15 godina Ana Rukavina napisala je "Želim život", a njena molba pokrenula je lavinu dobrote.


- Sretni smo da smo spasili mnoge živote, Ana je morala otići, ali mnogima je dala šansu, rekla je gđa. Marija Rukavina za koju je svaki prosinac izuzetno težak. 


Prisjetila se kako je prvi humanitarni koncert organiziran prema Aninoj želji, da se zahvali svima koji su donirali za njezin put u Ameriku na liječenje. Ana je tada izrazila molbu svome liječniku, prof. dr. sc. Mirandu Mrsiću, dr. med. i meni da ako novac neće biti potreban za njeno liječenje, da se upotrijebi ili za stvaranje registra ili osnivanje udruge za pomoć oboljelima, kaže.


- U ovih 15 godina dali smo nadu za spas 145 života, od tog broja 102 osobe su iz Hrvatske, a matične stanice naših donora slane su i u brojne zemlje svijeta, rekla je gđa. Rukavina te ukratko opisala postupak doniranja matičnih stanica za koji kaže kako nije bolan.


Prikupljeni uzorci tipiziraju se u KBC-u Zagreb, a ti podaci odlaze u svjetski registar. Kada se javi potreba da se oboljeli liječi transplantacijom matičnih stanica, tada se najprije u našem registru, koji ima 62.000 uzoraka, traži podudarni darivatelj. Ako se on ne uspije naći, tada se šalje upit u svjetski registar, rekla je i naglasila važnost postojanja jednog takvog registra za zdravstveni sustav.


Tijekom pandemije nešto je teže organizirati i kontaktirati darivatelje, ali i dalje smo ustrajali u prikupljanju uzoraka, kazala je te istaknula kako je Zaklada Ana Rukavina primjer kako se može ujediniti ljude. 


Poručila je svima da vjeruju znanosti i naglasila uspjehe hrvatske hematologije. U sklopu djelovanja Zaklade do sada je sedam mladih liječnika upućeno na školovanje u inozemstvo, kako bi pacijenti dobili kvalitetnu njegu u hematologiji te je zahvalila svima koji pomažu rad zaklade.Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!