Ilačke ljubenice - slatke kao ljubav

06.07.2022.

07:02

Autor: Ines Milanković/P.F./HRT

Iločka ljubenica

Iločka ljubenica

Foto: Ines Milanković / HRT

U Srijemu, na obroncima Fruške gore, od davnina se sade lubenice. Prinosi su ove godine iznad prošlogodišnjih, kvaliteta odlična, a zadovoljni su proizvođači i otkupnom cijenom. 

Posljednjih tjedan dana, svako jutro obitelj Balić s punom prikolicom malih pomagača kreće u polje lubenica. Na 1,3 hektara očekuju prinos od 50-ak tona.

- Godina je u početku bila dobra, bilo je kiše. Sad zadnjih mjesec dana nije bilo ozbiljne kiše pa smo se snašli s navodnjavanjem, objasnio je Stjepan Balić, poljoprivrednik iz Ilače.

Danas lubenice teže u prosjeku 8 kilograma, a vrhunsku kvalitetu potvrđuju i oni najmlađi.

- Crvene, slatke i velike. Iz Ilače su najbolje, tvrde Šimun i Toma.

Galerija
Ilačke ljubenice, Foto: Ines Milanković/HRT
Ilačke ljubenice, Foto: Ines Milanković/HRTIlačke ljubenice, Foto: Ines Milanković/HRTIlačke ljubenice, Foto: Ines Milanković/HRTIlačke ljubenice, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

U Ilači su slatke kao ljubav pa ih odavnina ovdje zovu "ljubenice". U polju, kad sunce upekne, još su slađe kad ih se jede. Trenutačno im je cijena 6 kn po kilogramu.

- Troškovi su veliki na proizvodnji ljubenica. Najlon, navodnjavanje, gnojiva treba dosta, stajskog gnojiva, a cijena - zasad je dobra, istaknuo je Balić.

- Naši ljudi iz Slavonije i Srijema znaju prepoznati, to cijene i čekaju pravi proizvod i dat će cijenu, platit će, naglasila je Marta Balić.

Za svjež i vrhunski domaći proizvod - vrijedi izdvojiti koju kunu više. Evo i tajne kako prepoznati dobru lubenicu.

- Mora biti pravilnog oblika, peteljka mora biti svježa, po mogućnosti da ima crvenog soka na njoj- Šara mora biti raširena, mora se vidjeti da je počela svijetliti. Onda je ljubenica zrela i naravno - s Ilačkom Ljubenicom nećete nikad pogriješiti, objasnio je Balić.

Štoviše, znat ćete što jedete i tko je to proizveo. Time ujedno potičete rad lokalnih poljoprivrednika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!