Impresivna unutrašnjost Golden Horizona

14.10.2021.

16:10

Autor: Dominik Strize/More/HRT

Impresivna unutrašnjost Golden Horizona

Impresivna unutrašnjost Golden Horizona

Foto: HRT / HTV

Najveći jedrenjak s križnim jedrima na svijetu, Brodosplitov "Golden Horizon" Golden Horizon vratio se u matičnu luku. Osim što svojom ljepotom privlači pglede znatiželjnika, brod je to s najsofisticiranijom opremom na svijetu - i redovito ga pohode studenti Pomorskog fakulteta u Splitu i FESB-a.

Pogon, na jedra ili motorni, luksuz, najsuvremenija oprema, sve je to ove studente oduševilo. Iz Splitskoga škvera isplovio je na svoje prvo putovanje prije točno 4 mjeseca i već je zaslužio najbolje ocjene, kako su u škveru i očekivali.

- Imao je vrlo lijepu inauguracijsku plovidbu, dva je mjeseca plovio britanskom obalom i sad se vratio u 'matičnu luku' da se malo ušminka za iduću plovidbu na Karibima, kaže Josip Jurišić, glasnogovornik Brodosplita.

Dok su jedni obilazili nadgrađe, druga grupa studenata zavukla se duboko u utrobu broda kako bi pogledali i doznali kako funkcionira pogon broda, njegovo srce - strojarnica. Brod funkcionira elektro propulzijom. Glavni su motori - elektromotori.

- Strujom se opskrbljuje sa četiri dizel generatora, a ona se distribuira putem 'main swich boardova', objašnjava Anton Lozić, časnik stroja. Ovo mu je bila prva plovidba, kao i samome brodu. Očekivanja su, kaže Lozić i više nego ispunjena. Škverani su, kaže - napravili odličan posao. Brod je stabilan, povozan, jedri se nevjerojatnom brzinom a gosti su zadovoljni.

Golden Horizon poznat je i kao najsigurniji jedrenjak, a jedinstven je po tome što je prvi na svijetu s ugrađenim najvišim "Safe return to port" sigurnosnim standardima. Može ploviti svim morima svijeta, čak i po Arktiku i Antarktiku. Pod jedrima razvija brzinu oko 16 čvorova. Dug je 162 i širok 18,5 metara. Na njemu može uživati do 300 putnika u 150 luksuznih kabina na pet jednako luksuzno opremljenih paluba, ali s atmosferom koja oživljava duh starih jedrenjaka. Opslužuje ga 150 članova posade.

Brodosplitu je suradnja sa Sveučilištem itekako važna, naglašava Josip Jurišić. Brod su ranije posjetili studenti Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje. U floti Brodosplita pet je brodova i trebaju nautičare, električare. A Golden Horizon, nakon ušminkavanja u rodnoj luci, odlazi na novo putovanje na Karibe.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!