Inovativni lijek za pse s tumorom

06.04.2021.

21:31

Autor: Sanja Mikleušević Pavić/V.K./Labirint/HRT

Inovativni lijek za pse s tumorom

Inovativni lijek za pse s tumorom

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

U razrušenoj Petrinji gledali smo ih u potrazi za ljudima, no oni uz ljubav i odanost s nama dijele još puno toga - radost, tugu, ali i najteže bolesti. No jedan je inovativni lijek u liječenju zloćudnih tumora otvorio novu perspektivu.   

- Sve je počelo sredinom listopada prošle godine kada smo primijetili kvržicu na stražnjoj desnoj šapi. Odveli smo ga na pregled kod veterinara, gdje je inicijalno bilo postavljeno da se radi o nekoj ozlijedi, blažem udarcu i da je to neka vrsta hematoma. Za svaki slučaj uzet je uzorak za analizu i za par dana smo dobili šokantnu dijagnozu da se radi o zloćudnom tumoru, govori Berislav Pavičić.

U konzultaciji s dr. Darijom Stipić, odlučili smo se za tu novu , odnosno revolucionarnu metodu liječenja, kada se Bucku injektirao taj lijek koji je počeo djelovati u raznim etapama, a cijeli tretman je, trajao otprilike 3-4 tjedna, istaknuo je.

- Dakle, Buck je čim je to primio izgubio apetiti, prestao se kretati i vidjelo se da njega to boli i da se unutra dešavaju neki procesi. Nakon 5 dana, ta rana je nabujala i nakon tjedan dana ona se počela otvarati. Buck je imao otvorene rane koji su ružno izgledale, rekao je Berislav.

- Nakon 15 dana, kada je dosegnuo vrhunac sekrecije iz ran, rane su se počele zatvarati. To je trajalo 2 tjedna i paralelno s time, Buck je postao neposlušan. Znali smo da stvari idu na bolje pa smo i odahnuli, sjeća se.

Spasonosna terapija za Bucka

Spasonosnu je terapiju Buck primio početkom listopada prošle godine, a rana je potpuno zacijelila za nešto manje od dva mjeseca.

- To je prilična novost i u veterini Buck je prvi pas koji je tretiran u Hrvatskoj tim lijekom radi se o plodu australske biljke koja uspješno eliminira te zloćudne tumorne stanice, govori Berislav.

Tako je Bak postao prvi pacijent koji je u Hrvatskoj dobio revolucionarnu terapiju .Injekciju koja uništava tumor.

I kontrola kod doktorice Darije, koja Baka prati otkad je još bio štene, pokazuje kako je sve u redu . 

Luna je druga pacijentica s riječkog područja, koja je dobila spasonosnu terapiju. 

Bilo je kaže, teško za gledati kada je tumor nabubrio i odvojio se od tkiva, ali u roku od samo mjesec dana rana je zacijelila. 

Mjesec dana za ozdravljenje Lune

Retriverka Luna imala je tumor na nozi. Od početka liječenja do ozdravljenja trebalo je samo mjesec dana, a terapiju je jako dobro podnijela . 

- Mogućnost da možeš pomoći psu koji ima tumor, kojeg ne možeš operirati, ne možeš mu pomoći osim amputirati mu nogu. Onda dođe lijek koji možeš aplicirati i mene to zbilja fascinira, rekao je Srećko Krešić.

Ovaj tretman otvara novu nadu svim vlasnicima čiji psi imaju tumore na mjestima koja se ne mogu kirurški obraditi. Rana se ne dira, već se nakon injektiranja samo promatra njezino zacjeljivanje.   

- To je nešto što je pionirski, sigurno i učinkovito. Sama aplikacija lijek je i po tome inovativan, a djeluje lokalno. Lijek se aplicira injekciono u tumorsko tkivo i on se širi kroz tumor i uništava stanice koje vidimo na pregled ili opip . 

Znači da djeluju široko i učinkovito, a ne dira samo tkivo, govori dr.vet.med. Katarina Anne Žumbar, Centralna veterinarska agencija.

Doktorica Žumbar članica je stručnog tima koji prati primjenu i djelovanje lijeka. Ova vrsta terapije tumora kaže, najmodernija je u svijetu . 

No da bi se čudo moglo dogoditi uz vjeru , primarna je i prevencija 

Baš kao i Luna, i Bak je danas onaj stari. Na veselje, svojih vlasnika dobio je novu šansu . 

- On se vratio na svoje originalne postavke. Svojeglav je i primjerak je svoje vrste, rekla je doktorica Žumbar.

Za Lunu i Baka, nositelja prestižne titule prvog pacijenta , to je bio put od tisuću malih koraka, za struku i vlasnike velik korak ka tretmanu teških bolesti onih čija ljubav i odanost tvrde - liječe ljudsku dušu. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!