Iranka Leila i Esad Prohić - sudbonosni susret u bolnici

18.12.2021.

09:56

Autor: Dobro jutro Hrvatska/HRT

Leila i Esad Prohić

Leila i Esad Prohić

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Iranka Leila Prohić, po zanimanju menadžerica iz područja medicine i Esad Prohić, umirovljeni profesor Prirodoslovno-matematičko fakulteta i bivši hrvatski veleposlanik u Iranu, bračni su par koji se upoznao na zaista sudbonosan način. Naime, Esad je zbog problema sa srcem tada primljen u bolnicu u Teheranu u kojem je boravio po dužnosti, a Leila je u istoj bolnici radila kao menadžerica. Tako je to krenulo, s osmijehom priča Esad.

Leila kaže kako je njezino odrastanje u bogatijem dijelu Teherana, gdje je živjela s obitelji, bilo lijepo i prošlo je u mnogim druženjima s prijateljima i obitelji. Nakon upoznavanja s Esadom i njihovog kratkog viđanja, životni put ju je odveo u Ameriku, pa zatim i neke druge zemlje, da bi se na kraju vratila raditi u istu bolnicu u Teheranu. Pravi sudbonosan trenutak dogodio se kad je Esad doživio tešku prometnu nesreću u Iranu i ponovno je dovezen u bolnicu gdje je radila – otada su postali nerazdvojni, te su se odlučili i vjenčati. Leila kaže kako su odluku o životu u Hrvatskoj donijeli zajednički. Objašnjava kako su Iranci dosta slični Hrvatima, stoga joj je jedini veći problem bilo nepoznavanje jezika – no, uspjela ga je savladati nakon upisivanja Croaticum tečaja na Filozofskom fakultetu.

- Položila sam sve ispite, našla sam nove prijatelje, i nakon toga je sve puno bilo puno lakše. Pronašla sam se ovdje, kaže Leila.

Zanimljiva činjenica je da je Esad za Leilinu ruku trebao pitati njezinu majku, a ne oca, kako je to običaj kod nas. Kaže kako je to bio dosta dramatičan trenutak – okupila se cijela obitelj i svi su čekali odluku majke.

Kad je ona rekla da, onda je svima laknulo. Tako da je majka ona koja je najvažnija u obitelji i nositelj svega u iranskoj obitelji. Žene u Iranu su na vrlo moćnim pozicijama, a Esad u šali kaže kako je doživio mali šok prvog radnog dana kada je shvatio da na doktorskom studiju ima sedam studentica, no niti jednog studenta.

- Inače je na teheranskom sveučilištu, u vrijeme kad sam ja predavao, bilo oko 60 posto žena i 40 posto muškaraca, kaže.

Uskoro se bliži velika iranska svetkovina Jalda kojom se na prvi dan zime obilježava najduža i najtamnija noć u godini.

- Mi slavimo, jedemo i bdijemo do zore kako bi dočekali svjetlo koje će pobijediti mrak, objašnjava Leila i dodaje kako se čitaju razna djela.

- Oni jako cijene svoje pjesnike, iako imaju izuzetno bogatu povijest kraljeva i čelnika njima su pjesnici glavni. Pitanje identiteta Irana nije samo da se zoveš Iranac, nego moraš cijeniti i poznavati Hafeza, dodaje Esad.

Leila u Iranu ima veliku obitelj s kojom je jako povezana i koju je prije pandemije često posjećivala. No, u Teheran se ne planira vratiti, jer se, kako kaže, pronašla ovdje.

- Hrvatska je moj novi dom, zaključuje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!