Istarska koza - autohtona pasmina pred izumiranjem

07:00 / 17.05.2022.

Autor: Klara Dujmović/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Istarska koza

Istarska koza

Foto: HTV / HRT

Nažalost, simbolu Istarske županije, ne piše se baš dobro. Njihov je broj pao na pedesetak, pa je ova naša autohtona pasmina pred izumiranjem. U prošlosti je koza mnoge istarske obitelji spasila od gladi. A sad je županija pokrenula projekt spašavanja koze.


Koza Kolinda prava je ljepotica i predstavnica svoje rase. Snažne i krupnije tjelesne građe,bijele boje, rogata,s bradom i resama.

- Koza istarska je posebna. Ona opstaje na našem terenu s malo hrane, kvalitetna, ali ne u izobilju. Ona opstaje, daje dobro meso i mlijeko. Nije neka mljekarica, ali ima vrhunsko mlijeko. Nije kvantitet, ali kvalitet je, kaže David Trento, uzgajivač koza, Galižana.

Daje do dvije litre mlijeka na dan.

David Trento jedan je od poseljdnjih 5 uzgajivača istarske koze. Drži ih iz čiste emocije, ljubavi prema toj životinji.

- Bavimo se time od 2005., ne profesionalno, to nam je hobi uz posao i tako smo odlučili tim putem krenuti, kaže Trento.

U Istri je ostalo svega 50-ak jedinki te autohtone životinje. Da se nešto pod hitno mora napraviti, jasno je Istarskoj županiji, koja je pokrenula projekt revitalizacije istarske koze. Uzgajivačima će se i novčano pomoći.

- Uz obvezu držanja koze u uzgoju oni će moći dobiti sredstva u visini vrijednosti životinje, a s druge strane imamo i fond za razvoj poljoprivrede gdje imamo posebnu kreditnu liniju koja je s 2% kamate na 14 godina. S tim da imaju 3 godine grace period, to je vrijeme potrebno da koze stasaju.

Agencija za ruralni razvoj Istre brinut će se o selekciji grla.

- Planiramo gore na Gortanovom Brijegu napraviti farmu jaraca, u svakom slučaju do kraja godine da bi dali najbolje jarce koje imamo. Nemamo ih puno u Istri i vršiti rotaciju da ne bi došlo do plemenjivanja u srodstvu i nekih genskih malforamcija, kaže Igor Merlić, predsjednik Agencije za ruralni razvoj Istre.

Spašavanje istarske koze je počelo. Uspije li, već bi za 3 godine njihov broj mogao znatno porasti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!