Istarski vlakovi deset su puta sporiji od europskih

04.02.2022.

07:00

Autor: Ivana Nežić/T.D./Regionalni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Istarski vlakovi stari su u prosjeku 40-ak godina, voze na dizelsko gorivo i postižu brzinu od 60 kilometara na sat. Usporedbe radi, vlakovi u Europi voze i do 300 kilometara na sat. 


Na stanici u Puli u jutarnjim satima tek 10-ak putnika čeka prijevoz za središnju Istru. Prema rasporedu, vlak je u 9 sati bio na stanici, ali 9 je sati i 25 minuta i puni gorivo. Krenuli smo tek u 9 i 30, a odredište je 15-ak minuta udaljena Galižana. Istarski vlakovi imaju 40-ak godina, proizvedeni su u Švedskoj i Italiji, a kad su ovu seriju, '96 godine, Šveđani otpisivali, stigli su u Istru. 

Prosječno su deset puta sporiji od europskih vlakova. Vlada je obećala obnoviti pola voznog parka do sljedeće godine a do 2027. modernizirati 780 kilometara hrvatskih pruga, za što je na raspolaganju 5,5 milijardi europskog novca. 

- HŽ Infrastruktura je izradila projektni zadatak za izradu Studije obnove i modernizacije željezničke pruge R101 Državna granica - Buzet - Pula te provela prethodno savjetovanje za postupak javne nabave sa zainteresiranim gospodarskim subjektima. Osim spomenutog, HŽ Infrastruktura radi i na aktivnostima vezanima uz obnovu pruge L213 Lupoglav - Raša i na uspostavi prometa do luke Bršica, stoji u priopćenju HŽ Infrastrukture d.o.o.

- Znamo da je to definitivno najslabija točka prometa. Dakle spori su, kasne, pruga je zapuštena, jedan dio od Štalije prema Lupoglavu ne funkcionira još od 2009. godine. Svi skupa znamo koji su ciljevi Europe od smanjenja štetnih plinova i prebacivanje na intermodelarne transporte, naglasio je Boris Miletić, istarski župan. 

A hoće li se u Istru dolaziti vlakom iz ostatka zemlje? Iz HŽ-a kažu kako je riječ o dugoročnom projektu za koji je potrebno dokazati isplativost i osigurati novac. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!