Iz Belgije se doselili u selo na Hvaru, za njima došlo još 6 obitelji!

05.11.2021.

10:02

Autor: Ivana Šilović/Dobro jutro Hrvatska/HRT/I.B.

Norbert Bossaert i supruga Bea

Norbert Bossaert i supruga Bea

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Neobična priča dolazi nam s Hvara. Norbert Bossaert i supruga Bea zadivljeni našom zemljom, ljudima i običajima, prije desetak godina sve sto su imali u Belgiji prodali su i doselili se u Vrisnik - malo mjesto iznad Jelse na otoku Hvaru. Norbert vrlo tečno govori "po vrisnički", sudjeluje u svim otočkim običajima i životu, a prije godinu dana postao je "100 posto Hrvat" - zatražio je i dobio hrvatsko državljanstvo. 

Norbert i Bea Hvar su otkrili slučajno i na prvu se zaljubili u ovaj otok prije gotovo 40 godina.

- Bili smo mladi, 23 godine, i htjeli smo se kupati goli! Meni su rekli "otiđite u Zadar", ali toga tamo nije bilo. U Splitu ista priča, "otiđite na Hvar, to je mjesto za to", prisjeća se Norbert.

Svog velikog prijatelja Marinka Bojanića iz Vrisnika upoznao je također slučajno, već prvoga dana boravka na otoku.

Od tada nije bilo ni godine i ljeta da nisu putovali iz Belgije na Hvar. U Vrisniku, malom mjestu iznad Jelse, kupuju štalu. Norbert i Bea 2008. odlučili su da će Vrisnik postati njihov dom, a otočani prijatelji za cijeli život.

- U početku mi je bilo malo teško. Ostavila sam dobar posao u Belgiji, prisjeća se Bea.

Norbert se odlučio i za korak dalje, postao je "pravi" Hrvat. S ponosom nosi hrvatsku putovnicu.

- Čak sam roditelje Belgijance pokopao tu na našem groblju. Moj me pokojni tata pitao hoću li ga pokopati ovdje, kaže Norbert.

Flamanski je kažu u šali drugi službeni jezik u Vrisniku. Zahvaljujući Bei i Norberu, čak 6 obitelji iz Belgije, njihovih prijatelja, doselilo se u ovo malo mjesto.

- Oni su vidjeli kako mi živimo ovdje, rekli su da će doći i kupili su kuće, kaže Bea.

Pogledajte video:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!