Izbjeglice iz Ukrajine spas traže u Hrvatskoj - većinom je riječ o majkama s djecom

04.03.2022.

16:41

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Hrvatska pomaže Ukrajincima

Hrvatska pomaže Ukrajincima

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Bude li potrebno, Krapinsko-zagorska županija će prihvatni centar za izbjeglice s 30 ležajeva organizirati u dvorani osnovne škole Augusta Cesarca u Krapini, a trajni će smještaj biti organiziran u hostelima u Desiniću i Kumrovcu čiji je smještajni kapacitet po 50 osoba. Do sada je u županiju stiglo 12 izbjeglica - najviše ih je u Humu na Sutli.


Ponašaju se kao i svi njihovi vršnjaci - smijeh, slatkiši, igrice na mobitelu. No iza njih su sirene za uzbunjivanje, noći provedene u odjeći i cipelama na nogama.

- Njihovo prvo pitanje kad su došli bilo je smiju li se skinuti. Ili će možda trebati nekamo bježati, kaže Mariya Završki, Hum na Sutli.

U Hum na Sutli, kod gospođe Mariye Završki stigle su najprije kći i prijateljica, jučer konačno i snaha sa svojom djecom.

- Odlučila sam otići iz Ukrajine jer imam dvoje male djece. Tri dana smo putovali do ukrajinske granice, spavali po selima usput, kaže Olga, izbjelica iz Ukrajine.

Stigle su iz grada Lavova.

- Iz Ukrajine smo došli u Hrvatsku, izludjele su nas sirene, ponekad u 6 ujutro, ponekad u 9 ili 10 navečer, s dvoje male djece, u okolici grada se pucalo. Nismo željeli ostati, kaže Vira, izbjeglica iz Ukrajine.

Na poziv obitelji, Crveni križ popisuje izbjegle osobe, donosi jednokratni paket pomoći i nudi smještaj. Za Krapinsko-zagorsku županiju u Varaždinskim Toplicama i motelu Plitvice.

- Sad će se malo odmoriti pa će na miru odlučiti tko će ostati, tko će otići a mi ćemo im pomoći, kaže Štefica Pasarić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pregrada.

Ova obitelj kaže da im zasad ništa ne treba, maleni OPG ne oskudijeva u hrani, susjedi su već donijeli puno opreme, više nemaju mjesta ni za pakete pomoći Crvenoga križa. Puno je ljudi pomoglo.

- Bilo je dosta napeto, uvijek smo čuli kako strijeljaju, ali sad kod svojih, gdje je mir. Dobro je, dobro je, kaže Zlatko Završki, Hum na Sutli.

U Ukrajini su ostali muškarci, među njima i Mariyini sin i zet te Marinin suprug - u civilnoj su zaštiti, čekaju što dalje.

No, sad i tu strepnju za njihovu sigurnost lakše podnose, jer su zajedno.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!