"Izgorio" na poslu i otišao na Mljet

13.12.2021.

11:34

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Dr.sc. Siniša Car, internist-kardiolog i književnik

Dr.sc. Siniša Car, internist-kardiolog i književnik

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Dr.sc.Siniša Car, internist-kardiolog i književnik, izazvao je veliku pozornost medija kada je 2016. godine napustio posao kardiologa u Varaždinskoj bolnici i odazvao se na poziv za preuzimanje ordinacije obiteljske medicine na otoku Mljetu. 

- U jednom momentu, malo sam „izgorio” na poslu i otišao sam tamo, promijenio život i način rada. Kolegica Magdalena Nardelli-Kovačić trebala je ići u mirovinu i stavila je veliki oglas na portale – ja sam bio taj sretnik koji je vidio oglas i završio na otoku te kvalitetno i lijepo živio tamo pet godina, objašnjava Car.

Iskustvo života na Mljetu inspiriralo ga je da napiše knjigu „Mljet, Sadržaj sreće“, za koju kaže, da nije rezime cijelog tog perioda, već proces koji je trajao kroz 5 godina. Dugo je godina pisao kolumne u DuListu, u kojima je opisivao razne situacije svoga života na jugu. 

- Glavna urednica DuLista Barbara Đurasović pitala me da pišem kolumne za list i tako je krenula jedna avantura, gdje se iz tjedna u tjedan pisala nova crtica o životu na otoku, o mojim razmišljanjima, doživljajima i intimnim trenucima, ali prava vrijednost te knjige je što je iskreno i iz srca napisana, kaže.

Na Mljetu ga je dočekao jedan novi život te je Car, osim liječenja i pisanja kolumni, pjevao je u klapi, organizirao crkveni zbor i satove klavira. 

- Ja dolazim iz Varaždina, grada baroka i glazbe u kojem svaka crkva ima liturgijski zbor, a došao sam u jedno mjesto gdje toga nije bilo.

- S obzirom na to da sam dugo u glazbi odlučio sam ostaviti neki trag i tako je krenula liturgijska glazba koja se pretvorila u nešto stvarno bitno i meni i ljudima koji su participirali u tom projektu, a onda je to krenulo i u smjeru organiziranja satova glazbe za djecu, kaže Car i dodaje kako se nada da će taj duh pomoći tome da se na Mljetu osnuje podružnica dubrovačke glazbene škole. 

U medijima se knjiga „Mljet, Sadržaj sreće“ spominje kao knjiga o ljepoti življenja, a Car u njoj kroz sedam istoimenih poglavlja predstavlja popis od sedam razloga za sreću za koje kaže kako su temeljne kvalitete života koje čovjek ima. 

- Ja u njima opisujem sve kvalitete koje otok ima – kvaliteta zraka, slobodno vrijeme, hrana. Ja zapravo mislim da je sreća precijenjena, odnosno nije naše na ovome svijetu da budemo sretni nego da obavljamo svoju dužnost zbog koje smo postavljeni. Ta sreća o kojoj se govori u jednoj kolumni je sreća zbog imanja elementarnih stvari u životu. Ja sam sretan da ja to imam i nadam se da većina ljudi to ima. Naravno, ne mogu svi imati tu kvalitetu okoliša koju Mljet nudi, ali neke druge stvari mislim da imamo i da je to dobar početak za otkud krenuti i biti zadovoljniji u ovom svijetu i vremenu u kojem živimo, kaže.

Car kaže kako mu je na Mljetu nedostajao sadržaj koji nudi grad, poput kulturnih događaja, a pandemija korona virusa je dodatno potaknula spoznaju kako mu je obitelj daleko. 

- Mislim da je to sve kulminiralo tome da, kad je došla ponuda za posao gdje sam trenutno, moj odgovor bude da, govori Car koji se nedavno preselio u Zagreb i svoju karijeru nastavlja u Klinici za bolesti srca i krvnih žila KBC Sestre milosrdnice. Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!